14:55 / 25.04.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

EU pojačava Eurojust kako bi pomogao u istragama ruskih ratnih zločina

Eurojust

Eurojust

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europska komisija je u ponedjeljak predložila promjenu uredbe o Eurojustu, agenciji EU-a za pravosudnu suradnju, kako bi mogla prikupljati, čuvati i dijeliti dokaze o ratnim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

- Moramo raditi zajedno kako bi ratni zločinci bili privedeni pravdi. Trebamo pojačati Eurojust koji mora imati sve potrebne alate da bi se mogao suočiti s brojnim zločinima u Ukrajini, izjavila je potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

Iako Eurojust ima praktičnog iskustva u pogledu međunarodnih zločina, postojeća uredba nije predviđena za ovakve situacije i tolike razmjere zločina koji se događaju u Ukrajini, stoga je potrebno dopuniti pravnu osnovu za djelovanje, dodaje Komisije.

Komisija navodi da je iznimno važno osigurati da se dokazi čuvaju na sigurnom mjestu izvan Ukrajine te podržati razna europska i međunarodna tijela koja istražuju ratne zločine.

Eurojust od ožujka pomaže jedan zajednički istražiteljski tim EU-a koji istražuje moguće ratne zločine u Ukrajini.

- Od početka ruske invazije, svijet je bio svjedokom zvjerstava počinjenih u Buči, Kramatorsku i drugim ukrajinskim gradovima. Oni koji su odgovorni za ratne zločine u Ukrajini moraju odgovarati i u tu svrhu moramo osigurati da se dokazi čuvaju na sigurnom mjestu, da se analiziraju i razmjenjuju između nacionalnih i međunarodnih tijela, uključujući i Međunarodni kazneni sud, rekao je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

S predloženim izmjenama uredbe, Eurojust bi mogao prikupljati, analizirati i čuvati dokaze, obrađivati podatke, poput video materijala, audio snimki i satelitskih fotografija te dijeliti takve dokaze s odgovarajućim nacionalnim i međunarodnim tijelima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!