17:25 / 01.06.2018.

Autor: I.M./Hina

EU pokreće pred WTO-om postupak protiv SAD i Kine

-

-

Foto: - / -

Komisija je krajem travnja pripremila popis američkih proizvoda poput traperica Levi's, motocila Harley Davidson na koje bi mogla uvesti carine, a za njihovo aktiviranje potrebno je da ih potvrde države članice.
Europska unija odlučila je pokrenuti postupak pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) protiv SAD-a zbog uvođenja uvoznih carina na čelik i aluminij te protiv Kine zbog kršenja prava intelektualnog vlasništva, izjavila je europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem.

Washington je ostvario prijetnju u trgovinskom ratu s partnerima i uveo carine od 25 posto na uvoz čelika i deset posto na uvoz aluminija iz Europske unije, Meksika i Kanade.

Malmstroem je izrazila žaljenje zbog američke odluke, istaknuvši da je riječ o čistom protekcionizmu te da će EU braniti multilateralni sustav svjetske trgovine koji počiva na pravilima.

Komisija je krajem travnja pripremila popis američkih proizvoda poput traperica Levi's, motocila Harley Davidson na koje bi mogla uvesti carine, a za njihovo aktiviranje potrebno je da ih potvrde države članice.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da Washington niije Europi ostavio drugog izbora doli uvođenja carina na neke američke proizvode.

U Europskoj uniji još uvijek ne žele govoriti o trgovačkom ratu. Carine na čelik i alumunij imaju vrlo ograničen utjecaj, ali zabrinjava mogućnost da situacija eskalira.

Argentina, Australija i Brazil dobili trajno izuzeće.

Brzo su na Trumpove carine odgovorili Kanada i Meksiko, koji sa Sjedinjenim Državama razgovaraju o modernizaciji Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA). Kanada, najveći dobavljač čelika za SAD, uvest će carine koje pokrivaju 166 milijarda kanadskih dolara uvoza iz SAD-a, a to uključuje whiskey, narančin sok, čelik, aluminij i druge proizvode, rekla je ministrica financija Chrystia Freeland.

Meksiko je najavio "ekvivalentne" mjere na široku paletu američkih poljoprivrednih i industrijskih prozivoda, među ostalim na svinjetinu, voće.

Carine su dio Trumpova nastojanja da zaštiti američku industriju i radnike od onoga što on naziva nelojalnom međunarodnom konkurencijom,  što je ključna tema njegove politike "Amerika na prvom mjestu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!