EU postrožio izdavanje viza ruskim građanima

30.09.2022.

16:05

Autor: V.K./HRT/Hina

postroženo izdavanje viza ruskim građanima

postroženo izdavanje viza ruskim građanima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europska komisija je u petak pozvala granične službe i konzulate država članica da strože nadziru zahtjeve za ulaznim vizama ruskih građana, kojih veliki broj nastoji pobjeći iz zemlje nakon što je proglašena djelomična mobilizacija.


- Europska unija jest i uvijek će biti prostor azila. Ali ovo sada je prije svega sigurnosno pitanje - povećani nadzor kod izdavanja viza i strože granične kontrole omogućit će nam da se zaštitimo i očuvamo jedinstvo, rekao je potpredsjednik Europkske komisije Margaritis Schinas.

Komisija je na zahtjev država članica objavila ažurirane smjernice o postupku izdavanja viza i graničnim kontrolama za ruske građane na vanjskim granicama EU-a.

Sigurnosna prijetnja je realna i EU će zaštiti sebe i naše građane, rekla je povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson, ističući da je potreban zajednički pristup na vanjskim granicama EU-a prema ruskim građanima i kod izdavanja kratkoročnih viza.

Istodobno, Europa neće zatvoriti svoja vrata onima kojima doista treba zaštita, dodala je Johansson.

U smjernicama se navodi da države članice trebaju razmatrati uvjete pod kojima se ruskim građanima mogu izdati šengenske vize na restriktivan i koordiniran način. To uključuje i one koji bježe od mobilizacije.

Što se tiče onih ruskih građana koji već imaju šengenske vize, granični policajci i država koja je izdala vizu mogu poništiti te vize ako postoji temelj za to.

Ako podnositelj zahtjeva za vizu, primjerice osoba koja bježi od vojne mobilizacije, planira dugi boravak u EU-u, konzulati država članica trebali bi taj slučaj tretirati u skladu s primjenjivim nacionalnim pravilima za vize za dugotrajni boravak. Kada su u pitanju vize za kratkoročni boravak, konzulati su pozvani da restriktivno primjenjuju sve humanitarne derogacije. Na državama članicama je da, na temelju pojedinačnog ispitivanja, procijene mogu li zahtjevi ruskih državljana spadati u kategoriju humanitarnih razloga.

U slučajevima kada ruski državljani koji se nalaze izvan Rusije podnose zahtjev za vizu, Komisija preporučuje da se takvi zahtjevi upućuju konzulatima koji su nadležni za njihovo mjesto prebivališta u Rusiji.

Prema smjernicama Komisije zračni prijevoznici su odgovorni za one koje su dovezli u EU, a kojima je odbijen ulazak i dužni su ih vratiti u zemlju iz koje su krenuli. To znači da pozornije trebaju pregledavati putne dokumente, pogotovo ruskim građanima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!