07:58 / 17.05.2018.

Autor: I.B./M.M./HRT/Hina

EU potvrdio europsku perspektivu zapadnog Balkana

-

-

Foto: - / -

Summit u Sofiji s vodećim ljudima zemalja zapadnog Balkana prvi je takav susret nakon sastanka na vrhu u Solunu prije 15 godina.
Europska unija na summitu u Sofiji potvrdila je europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, ali bez konkretnih obećanja o pristupanju te istaknula spremnost za povećenje investicija radi bolje povezanosti te regije s EU-om i unutar same regije.Podsjećajući na sastanak na vrhu u Solunu 2003. EU ponovno potvrđuje svoju neupitnu potporu europskoj perspektivi zapadnog Balkana. Na temelju dosadašnjeg napretka partneri sa zapadnog Balkana ponovno su potvrdili svoju predanost europskoj perspektivi kao svoj čvrst strateški izbor povećanju svojih napora i uzajamnoj potpori. Vjerodostojnost tih napora ovisi o jasnoj javnoj komunikaciji, kaže se u izjavi 28 članica EU-a, s kojom se suglasilo i šest zemalja jugoistoka Europe.

Raspoloženje u pogledu daljnjeg proširenja u više zemalja članica je krajnje negativno pa se u kompromisnom tekstu izbjeglo svako spominjanje proširenja ili pristupanja.

EU u svojoj deklaraciji izražava spremnost na angažman na svim razinama kako bi podržao političku, gospodarsku i društvenu preobrazbu regije, među ostalim putem povećane pomoći koja se temelji na konkretnom napretku partnera sa zapadnog Balkana u području vladavine prava, kao i u socioekonomskim reformama.

U deklaraciji se kaže da EU podupire obvezu daljnjeg jačanja dobrosusjedskih odnosa, regionalne stabilnosti i uzajamne suradnje, koju su preuzeli partneri sa zapadnog Balkana.
To posebno uključuje pronalaženje i provedbu konačnih, uključivih i obvezujućih rješenja za bilateralne sporove koji proizlaze iz nasljeđa prošlosti te ulaganje dodatnih napora u pomirenje, kaže se u tekstu.

Povezivanje unutar same regije i regije s Europskom unijom jedna je od ključnih tema ovoga summita.
Uspostava guste mreže veza i mogućnosti unutar regije te s EU-om presudna je za zbližavanje naših građana i gospodarstava te za jačanje političke stabilnosti, gospodarskog blagostanja, kulturnog i društvenog razvoja. Oslanjajući se na ostvareni napredak, među ostalim u  okviru regionalnih inicijativa, obvezujemo se znatno poboljšati povezanost u svim njezinim dimenzijama: prometnoj, energetskoj, digitalnoj, gospodarskoj i ljudskoj, kaže se u zajedničkoj deklaraciji 28 članica EU-a.

Europska unija očekuje od zemalja zapadnog Balkana tijesnu suradnju u pitanjima sigurnosti.

U izjavi se pozdravlja želju Hrvatske da tijekom svojega predsjedanja u 2020. bude domaćin sastanka EU-a i zapadnog Balkana.Predsjednik Vlade Andrej Plenković i francuski predsjednik Emmanuel Macron komentirali su summit ali i proširenje EU-a. Posebno sam zadovoljan što smo aktivnim pristupom na najvišoj razini, diplomatskim aktivnostima, političkim lobiranjem da se u zaključcima ove sofijske deklaracije pozdravi ponuda, inicijativa Hrvatske da se idući sastanak na vrhu održi u Zagrebu 2020. godine, dakle za vrijeme našeg predsjedanja u prvom semestru te godine, istaknuo je Andrej Plenković.

Zapadni Balkan treba usidriti s Europom i treba biti oprezan pri svakom novom proširenju. Vode se pregovori, koje treba nastaviti, treba pomoći zemljama koje provode reforme i napreduju prema Europi, to je i moj strateški izbor. No nisam za proširenje prije nego što dobijemo sva potrebna jamstva i prije reformi koje bi omogućile produbljenje i bolje funkcioniranje Europske unije, naglasio je predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!