EU poziva Mađarsku i Poljsku da ojačaju demokratske standarde

13.07.2022.

15:23

Autor: M.Š./Hina/HRT

Zgrada Europske komisije u Bruxellesu

Zgrada Europske komisije u Bruxellesu

Foto: FrimuFilms / Shutterstock

Europska unija u srijedu je poručila Mađarskoj i Poljskoj da ojačaju neovisnost pravosuđa i medija, kao i mjere borbe protiv korupcije, rekavši da uvjeti za deblokadu financijske pomoći za te dvije zemlje i dalje nisu ispunjeni, te da i dalje postoji ozbiljna zabrinutost.

Te ocjene nalaze se novom izvješću Europske komisije o vladavini prava u 27 država članica, koje uključuje preporuke za jačanje demokracije, od transparentnijeg objavljivanja financijskih podataka dužnosnika do digitalizacije javne uprave.

Međutim, sve su oči uprte u dvije bivše komunističke zemlje u kojima euroskeptične vlade vode sve ogorčenije bitke s EU-om oko migracija, ljudskih prava, ekoloških pitanja i demokratskih vrijednosti.

- Ruska invazija na Ukrajinu još je jedan podsjetnik da su temeljna prava i vladavina prava stupovi demokracije, rekla je europska povjerenica za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova predstavljajući izvješće.

- Ukrajina je u ratu protiv Vladimira Putina jer se Putinu nije sviđalo da Ukrajina ide u smjeru demokratske države. Dok pomažemo u održavanju vladavine prava u Ukrajini, možemo ostati vjerodostojni samo ako održavamo red u našoj vlastitoj kući, rekla je.

Europska komisija je Budimpešti uskratila pristup do 15,5 milijardi eura poticajnih sredstava namijenjenih pomoći u podizanju gospodarstava nakon pandemije COVID-a te dodatnih 36 milijardi eura predviđenih za Poljsku, najveću zemlju na istoku EU-a.

Glede Mađarske, Komisija je objavila da zabrinutosti oko neovisnosti pravosuđa "ostaju neriješene", preporučujući da Budimpešta ojača ulogu svog nacionalnog pravosudnog vijeća, kao i da unaprijedi neovisnost regulatornog tijela za medije i usvoji "sveobuhvatne reforme zakona o lobiranju".

Varšavi je rečeno da "i dalje postoji ozbiljna zabrinutost u vezi s neovisnošću poljskog pravosuđa".

Poljskoj je preporučeno razdvajanje uloga ministra pravosuđa i glavnog državnog odvjetnika, poboljšanje pristupa civilnog društva kreiranju politika i osiguranje poštenog postupka u odlučivanju o dozvolama za rad medija.

Kritike EU-a događaju se u osjetljivom trenutku za dugogodišnjeg mađarskog premijera Viktora Orbana, dok je forinta dosegla rekordno niske razine u odnosu na euro usred dvoznamenkaste inflacije i skokovitog rasta troškova energije.

Konzultantska kuća Eurointelligence objavila je da je velika potrošnja koja je pomogla Orbanovoj posljednjoj izbornoj pobjedi u travnju praktički iscrpila proračunski deficit predviđen za cijelu 2022. u prvoj polovici godine.

- Ovo ostavlja Orbana pred teškim ekonomskim problemom koji treba riješiti, s kojim bi se lakše nosio da ima pristup financiranju EU-a, stoji u izvješću objavljenom u srijedu.

Budimpešta je nekoliko tjedana ponavljala da je spremna sklopiti dogovor s Komisijom, ali je Bruxelles izvijestio o nedovoljnom napretku Mađarske, koja se godinama opirala pritisku da pojača mjere borbe protiv korupcije.

U međuvremenu je Orban zakomplicirao napore EU-a da uvede sankcije Rusiji zbog vođenja rata protiv Ukrajine ili dogovori minimalni globalni porez na dobit.

- Mađarska i Europska komisija... približavaju se obostrano štetnom zastoju u sukobu oko vladavine prava, rekao je Eurointelligence.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!