19:02 / 10.06.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

EU poziva na ukidanje restrikcija za izvoz cjepiva

Joseph Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost

Joseph Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost

Foto: Ajeng Dinar Ulfiana / REUTERS

Europska unija pozvala je na ukidanje restrikcija za izvoz cjepiva protiv bolesti COVID-19 i njihovih sastojaka, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a posvećenom odnosima s Europom. Borrell je Vijeće sigurnosti UN-a pozvao da prevlada podjele.


- Države članice EU-a pridonijele su s više od 2,8 milijardi eura borbi protiv pandemije putem mehanizma Covax, istaknuo je Borrell na sastanku Vijeća sigurnosti. 


Dodao je da su države članice Unije izvezle više od 240 milijuna doza cjepiva u 90 zemalja, više nego bilo koja druga regija. 


- Planiramo donirati najmanje 100 milijuna doza zemljama s niskim i srednjim prihodima do kraja godine. Ali to nije dovoljno. Pozivamo dakle sve aktere da ukinu restrikcije za izvoz cjepiva i njihovih sastojaka, rekao je Borrell u video obraćanju.


Upozorio je da "Afrika uvozi 99 posto tih cjepiva. 


-To se mora promijeniti, poručio je Borrell, ističući da će EU pomoći jačanju kapaciteta za proizvodnju cjepiva, lijekova i medicinskih tehnologija u Africi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!