EU priprema zalihe plina za zimu

07.04.2022.

16:33

Autor: T.D./HRT/Hina

Zalihe plina

Zalihe plina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zastupnici u Europskom parlamentu podržali su ovoga tjedna ubrzano stvaranje zaliha plina kako bi se do iduće zime osigurale dovoljne količine za kućanstva i poduzeća u EU-u.

Zastupnici žele osigurati obveznu minimalnu količinu plina od 80 posto u skladištima do 1. studenog 2022. i još 90 posto u nadolazećim godinama kako bi se zajamčila opskrba na području EU-a, izvijestio je Europski parlament.

Ključni cilj ovoga plana je da se kućanstva i poduzeća u EU-u zaštite od nepovoljnih i nesigurnih uvjeta na globalnom tržištu koji mogu dovesti do smanjenja ili prekida opskrbe plinom.

Nakon što je Europski parlament na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvojio ovaj prijedlog u okviru hitnog postupka, zastupnici će sada o tome pregovarati s ministrima EU-a.

Skladišta koja će biti uključena u ovaj plan morat će proći novi proces certifikacije kako bi se izbjegli rizici uzrokovani vanjskim faktorima. Operatori koji ne osiguraju certifikat morat će se odreći vlasništva ili kontrole nad postrojenjima za skladištenje plina u EU-u.

Također, prema novim pravilima, operatori neće moći zatvoriti skladište plina bez odobrenja nacionalnog regulatora.

Kako bi se dodatno ubrzalo ponovno punjenje rezervi plina, novim će se zakonom motivirati i energetska poduzeća, putem tarifnih popusta za transport do postrojenja za skladištenje ili iz njih.

- Ovaj ključni zakonodavni prijedlog ne odnosi se samo na nove i prijeko potrebne pravne odredbe već je prije svega riječ o osiguravanju opskrbe plinom za sljedeću zimu, rekao je zastupnik Jerzy Buzek (EPP) ispred pregovaračkog tima Europskog parlamenta.

- To je ono što naši građani kućanstva, mala i srednja poduzeća te industrija danas očekuju od Europske unije. Moramo ispuniti ta očekivanja i spremni smo odmah započeti pregovore. Vjerujem da se Vijeće slaže s tim pristupom, dodao je.

Europski parlament je s 516 glasova za, 25 protiv i 15 suzdržanih izglasao vraćanje ovog predmeta odboru na pregovore, koji će započeti kada ministri EU-a usuglase svoje stajalište.

Europska komisija je taj zakonodavni prijedlog donijela 23. ožujka, potaknuta novonastalim uvjetima uzrokovanim ruskom invazijom na Ukrajinu.

Odbor Europskog parlamenta za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) zatražio je primjenu hitnog postupka o ovom predmetu, što je Europski parlament podržao izglasavši u utorak 4. travnja pokretanje takvog postupka.

Zastupnici u Europskom parlamentu još su krajem ožujka poručili da osiguravanje dovoljne količine plina za iduću zimu u skladištima zemalja članica jedan od ključnih ciljeva EU-a, uz ubrzavanje procesa smanjenja ovisnosti o ruskim energentima te reguliranje cijena energenata za europske potrošače.

Izvršni Komisijin potpredsjednik zadužen za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis rekao je tada da je od ključne važnosti da EU napuni svoja skladišta plina kako bi osigurala dovoljne količine za iduću zimu.

- Moramo udvostručiti naše napore i osigurati da budemo bolje pripremljeni za idući zimu, poručio je Dombrovskis na raspravi u Europskom parlamentu 24. ožujka.

Najavio je također da će zemlje članice morati svaki mjesec nadopunjavati svoja skladišta i o tome obavještavati Komisiju.

- Što se toga tiče već je uspostavljana svojevrsna platforma za kontrolu i koordinaciju, rekao je Dombrovskis.

Zemlje članice koje nemaju mogućnost skladištenja plina, dodao je, moraju se pobrinuti da skladište u nekoj drugoj zemlji članici.

Dombrovskis je također istaknuo da EU mora što je moguće prije ostvariti neovisnost o ruskim energentima, a Komisija to planira postići daljnjom diversifikacijom izvora energije te povećanjem udjela ukapljenog tekućeg plina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!