11:41 / 03.05.2022.

Autor: HRT/Hina/V.G.

EU pripremio sankcije na prodaju ruske nafte

Plinovod

Plinovod

Foto: Wojciech Kardas/Agencja Gazeta / REUTERS

U Bruxellesu su se jučer na izvanrednom sastanku okupili ministri energetike zemalja članica Europske unije. Glavna tema bio je ruski prekid isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj te dramatično pogoršanje energetske situacije u Europi nakon ruske invazije na Ukrajinu. Sastanak je pratio Tihomir Vinković.

- Nema konkretnih dogovora, sve ono što je bilo poznato prethodnih tjedana, kako je predložila Komisija, kako će se EU postupno osloboditi ovisnosti o nabavi ruskog plina za dvije trećine do kraja godine, to bi bilo 100 milijardi prostornih metara plina koje bi trebala nadoknaditi iz drugih izbora. Prijedlog koji je potpredsjednik EK Timmermans već najavljivao, to je ono o čemu su razgovarali ministri energetike. Jedan je da se 60 milijardi prostornih metara plina nadoknadi povećanjem uvoza plina preko plinovoda i povećanjem uvoza ukapljenog plina, dodatnih 18 milijardi bi se nadoknadilo tako iz izvora biometana, što znači da bi se u Europi morala udvostručiti proizvodnja, te onaj ostatak, kako oni kažu, korištenjem obnovljivog vodika, s tim da bi se ta energija i kupovala, ne samo proizvodila u Uniji. Čini se da su svi suglasni s tim. Ostaje i dalje do kraja godine ona trećina, dakle 50 milijardi prostornih metara, koja se mora uvoziti iz Rusije, rekao je Vinković.

Druga tema o kojoj se najviše razgovaralo bila je cijena energenata na tržištu te posljedično cijena energije koja najviše pogađa kućanstva.

video thumb

Europska unija pripremila je sankcije na prodaju ruske nafte nakon što je Njemačka objavila da je spremna podržati embargo.

Mađarska neće podržati sankcije koje bi onemogućile isporuku ruske nafte i plina u Mađarsku, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u utorak.

Govoreći u Kazahstanu, Szijjarto je rekao da isporuke ruske nafte preko naftovoda Družba čine oko 65 posto nafte potrebne Mađarskoj i da ne postoje alternativni putovi opskrbe koji bi to mogli zamijeniti.


Slovačka će tražiti izuzeće od embarga na rusku naftu koji je dogovorila Europska unija u svom sljedećem paketu sankcija Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu, priopćilo je u utorak slovačko ministarstvo gospodarstva.

- Ako se odobri embargo na rusku naftu u sklopu daljnjeg paketa sankcija Rusiji, onda će Slovačka zatražiti izuzeće, napisalo je ministarstvo u odgovoru na pitanja Reutersa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!