Europa pozvala Dubrovčane da iznesu ideje

14:40 / 11.10.2021.

Autor: HRT/Hina

Konferencija o budućnosti EU-a

Konferencija o budućnosti EU-a

Foto: @MVEP / Twitter

U sklopu Konferencije o budućnosti Europe u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva vanjskih poslova, Europske unije i suradnje Kraljevine Španjolske u dubrovačkim Lazaretima održana je panel-rasprava s građanima "Pripremajući se za sutrašnjicu: globalna i regionalna uloga Europske unije".

Cilj je panel-rasprave bio potaknuti promišljanja i raspravu, posebno među mladima, o geopolitičkim i strateškim pitanjima Europske unije.

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, ujedno supredsjedateljica Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe Dubravka Šuica istaknula je kako je važno razgovarati s građanima jer nova tehnologija i digitalizacija mijenjaju demokraciju.

Jaz između građana i političara 

- Želimo da se građani uključe ne samo na izborima, već i u ovoj prilici iznesu svoje ideje, koje će biti razmatrane na višejezičnoj digitalnoj platformi, koja je srce konferencije. Sudjelovat će u europskim i lokalnim panel-raspravama, a potom slijedi velika plenarna konferencija, čiji će zaključci biti preneseni predsjednicima triju glavnih institucija Europske unije, objasnila je Šuica.

Šuica je dodala kako između političara i građana postoji jaz, ali građani trebaju osjetiti da sami mogu kreirati europske politike. 

- Trebaju biti aktivni jer o njima ovisi naša budućnost. Posebno mladi od 16 do 25 godina jer će oni živjeti u toj budućnosti, a kreativni su, rekla je Šuica.

Zapadni Balkan ima svijetlu budućnost u EU-u

Šuica je poručila da zapadni Balkan ima svijetlu budućnost u EU-u, što je potvrđeno i posjetom predsjednice EK Ursule von der Leyen tim zemljama.

- Europa bez njih neće biti potpuna, ponajviše iz geostrateških razloga, ali i oni trebaju ispuniti kriterije. Hrvatska je lider na jugoistoku Europe i naš primjer može biti uzor. Fondovi su tek dio europskog projekta. Najvažnije su vrijednosti koje dijelimo i baštinimo, rekla je Šuica.

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić izjavila je da je rasprava bila posebno posvećena doprinosu EU-a miru, sigurnosti i gospodarskom napretku svog susjedstva.

Očekuju se prijedlozi mladih, njihova je budućnost

Državni tajnik za EU Kraljevine Španjolske Juan González-Barba rekao je kako u panel-raspravi najviše očekuje od mladih građana Europske unije jer je najviše riječ o njihovoj budućnosti.

- Oni će imati najviše koristi od odluka koje ćemo donijeti. Ovo je jedinstven projekt. Još nijedan politički sustav nije prišao građanima i pozvao ih da iznesu ideje. Neke ideje koje smo čuli vrlo su korisne jer su nove i sve će se to odraziti u zaključcima Konferencije o budućnosti Europe, izjavio je González-Barba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!