EU razmatra stroža pravila za slanje otpada u siromašnije zemlje

17.11.2021.

20:37

Autor: Hina/HRT/D.S.

Gospodarenje otpadom

Gospodarenje otpadom

Foto: - / Shutterstock

Europska komisija predložila je revidiranje europskih pravila o izvozu otpada kako bi državama članicama otežala slanje otpada u siromašnije zemlje.

Predloženi zakon, koji još trebaju odobriti zemlje članice Europske unije i Europski parlament, dio je plana Bruxellesa za smanjenje onečišćenja i osiguravanja da se materijali poput plastike, tekstila i metala ponovno koriste i recikliraju umjesto da se bacaju.


Cilj je prisiliti EU da preuzme veću odgovornost za otpad koji proizvodi. To danas nije slučaj i to je ono što se treba promijeniti, rekao je visoki predstavnik EU-a za okoliš Virginijus Sinkevičius.


Unija je prošle godine izvezla oko 33 mil. tona otpada, od čega je otprilike polovica otišla u siromašnije zemlje koje nisu članice OECD-a (Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj) i koje imaju slabija pravila o gospodarenju otpadom nego zemlje članice EU, prebacujući time zagađenje zemalja Europske Unije u inozemstvo.


- Pomislite samo na to plastično smeće uslijed lošeg gospodarenja otpadom, rekao je Sinkevičius.


Po tom prijedlogu, zemlja koja nije članica OECD-a trebala bi obavijestiti Bruxelles da želi primati pošiljke otpada iz EU-a i dokazati da može zbrinuti o otpadu na ekološki prihvatljiv način. Ako zemlja to može učiniti, državama EU-a bit će dozvoljeno tamo otpremati svoj otpad.


Uz to, izvoz otpada u zemlje OECD-a bio bi pod nadzorom Unije, a nakon što se izrazi zabrinutost da takav izvoz uzrokuje zagađenje u nekoj zemlji, Bruxelles bi ga mogao obustaviti ako nema dovoljno dokaza da ta zemlja njime može održivo upravljati.


Europske kompanije trebale bi provesti neovisne revizije za odlagališta izvan Europske Unije u koja šalju otpad kako bi dokazale da se ondje otpad može tretirati na održiv način, rekla je Komisija.


Prijedlogom EU-a želi se potaknuti 27 zemalja članica da poboljšaju svoje kapacitete za ponovnu obradu i ponovnu uporabu otpada kod kuće.


Po prijedlogu bi se pojednostavio pravila za otpremu otpada unutar Unije, kako bi se osiguralo da plastika, papir, željezo i čelik mogu biti poslani u europske pogone za recikliranje. Bruxelles također želi veće ovlasti za istragu ilegalnih pošiljki otpada.


Prijedlog je kritizirala industrija recikliranja metala, iz koje tvrde da EU na isti način postupa s plastičnim otpadom s plaža kao i s visokokvalitetnim metalom koji ide u talionice.


Uspoređuju jabuke i kruške, rekao je Murat Bayram iz tvrtke European Metal Recycling, dodajući da bi dodana birokracija za izvoz metalnog otpada naštetila industriji jer bi spriječila da višak materijala stigne do krajnjih tržišta gdje je potreban.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!