EU razmatra zamrzavanje cijena energije

01.09.2022.

12:09

Autor: T.V./HRT/Hina

Zgrada Europske komisije u Bruxellesu

Zgrada Europske komisije u Bruxellesu

Foto: Zurijeta / Shutterstock

Europska komisija razmatra opcije zamrzavanja cijena energije i smanjenja potražnje za električnom energijom, rekla je u četvrtak visoka dužnosnica Europske komisije.

Rusija je smanjila isporuke plina Europi od invazije na Ukrajinu pa su cijene plina skočile na rekordno visoke razine i natjerale zemlje da se bore za plin od drugih dobavljača i zaštite potrošače od sve većih računa.

- Radi se na hitnim mjerama vezano uz cijene električne energije. Moglo bi biti nešto i za smanjenje potražnje za električnom energijom, rekla je Mechthild Woersdoerfer, zamjenica glavnog direktora odjela Komisije za energetiku na sastanku odbora za energetiku Europskog parlamenta. 

- Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen iznijet će ideje Komisije o zamrzavanju cijena energije u govoru 14. rujna, najavila je Woersdoerfer.

Govor će uslijediti nekoliko dana nakon što ministri energetike članica Europske unije 9. rujna održe hitan sastanak o odgovoru na skok cijena energenata koji pogađa europsku industriju i utjecat će na veće račune kućanstava u nadolazećoj zimi.

Državni čelnici sve glasnije pozivaju da EU poduzme mjere za obuzdavanje tih troškova. Italija, Belgija i Češka zalažu se za zamrzavanje cijene plina na razini bloka, dok Francuska i Grčka žele da Europa odvoji cijenu električne energije od sve veće cijene plina.

Komisija razmatra reviziju tržišta električne energije u Uniji.

 Woersdoerfer je rekla da će te reforme biti dugoročnija mjera, a Bruxelles će iznijeti "konkretne opcije" za promjene nakon govora von der Leyen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!