EU s Ukrajinom osnovao istražni tim za ratne zločine

04.04.2022.

17:06

Autor: Hina/HRT

Ukrajinski predsjednik Zelenski u Buči

Ukrajinski predsjednik Zelenski u Buči

Foto: Marko Djurica / REUTERS

EU je uspostavio zajednički istražni tim s Ukrajinom koji će prikupljati dokaze i istraživati ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, izjavila je u ponedjeljak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Von der Leyen je u ponedjeljak popodne telefonski razgovarala s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o zločinima otkrivenim u Buči i drugim područjima u Ukrajini nakon što su ih napustili ruski vojnici.


Počinitelji ovih gnusnih zločina ne smiju ostati nekažnjeni. EU je uspostavio zajednički istražni tim s Ukrajinom za prikupljanje dokaza i istragu ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. EU je spreman pojačati ove napore slanjem istražnih timova na teren kako bi podržali ukrajinsko tužiteljstvo. Eurojust i Europol spremni su pomoći, izjavila je von der Leyen.


Dodala je da su u tijeku pregovori između Eurojusta i Međunarodnog kaznenog suda kako bi udružili snage i da taj sud bude dio istražnog tima.


Takav koordinirani pristup ukrajinskih vlasti, Europske unije, njezinih država članica i agencija te Međunarodnog kaznenog suda omogućit će prikupljanje, analizu i obradu dokaza na najcjelovitiji i najučinkovitiji mogući način, rekla je von der Leyen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!