14:14 / 23.08.2019.

Autor: T.D./Hina

EU se dogovorio o raspodjeli 356 migranata s Ocean Vikinga

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Svi migranti s humanitarnog broda nevladinih organizacija SOS Mediterranee i Liječnici bez granica prijeći će na malteške ratne brodove.
Postignut je europski dogovor o iskrcavanju i raspodjeli 356 migranata s broda Ocean Vikinga među šest zemalja Europske unije, objavio je u petak malteški premijer Joseph Muscat.

Svi migranti s humanitarnog broda nevladinih organizacija SOS Mediterranee i Liječnici bez granica prijeći će na malteške ratne brodove izvan teritorijalnih voda te zemlje i s njih će se zatim iskrcati na kopno.

Raspodijelit će se između Francuske, Njemačke, Irske, Luksemburga, Portugala i Rumunjske, dodao je Muscat u objavi na Twitteru, istaknuvši da "nitko neće ostati na Malti".

Francuski ministar vanjskih poslova Christophe Castaner u Parizu je izjavio da će Francuska primiti od 150 od 356 migranata, istaknuvši da "Francuska nastavlja pokazivati solidarnost", tri dana pošto je u Italiju pristao španjolski brod Open Arms s kojega će Francuska preuzeti 40 migranata.

Šest zemalja postiglo je dogovor nakon razgovora s Europskom komisijom i nekim zemljama članicama, napose s Francuskom i s Njemačkom, dodaje predsjednik malteške vlade.

- To je dobra vijest!, rekao je koordinator Ocean Vikinga za spasilačke operacije Nicholas Romaniuk, izvijestila je novinarka France Pressea koja je bila na brodu od početka operacije.

- Sada očekujemo službeno priopćenje malteških vlasti o postupku iskrcavanja, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!