07:19 / 08.10.2020.

Autor: M.M./Hina

EU sklon regionalnom pristupu ograničenja putovanja u pandemiji

Ilustracija (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Ilustracija (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Prema tom prijedlogu članice bloka više ne bi ograničavale putovanja u zelene regije s niskim stopama zaraze koronavirusom.
Članice Europske unije postigle su napredak u koordinaciji zajedničkog pristupa mjerama ograničenja putovanja u pandemiji, otkrio je europski diplomat.

- Koronavirus - najnovije informacije   

Prema kompromisnom prijedlogu Njemačke, predsjedateljice EU-om, članice bi mogle postići dogovor o zajedničkoj mapi u kojoj bi regije članica Unije bile označene zelenom, narančastom ili crvenom bojom, ovisno o intenzitetu širenja Covida-19.

O nacrtu prijedloga, koji je na uvid dobio dpa, jučer su raspravljali izaslanici članica EU-a. Ako postignu dogovor u petak, dokument bi u utorak mogli usvojiti ministri vanjskih i europskih poslova.

Europski diplomat opisao je pregovore "zaista produktivnima".

- Pronađena su dobra rješenja čak i za teška pitanja poput zajedničke analize podataka i zajedničkog mapiranja, rekao je diplomat.

Prema tom prijedlogu članice bloka više ne bi ograničavale putovanja u zelene regije s niskim stopama zaraze koronavirusom. Ipak, zemlje bi mogle uvesti vlastita pravila za putovanja, karantenu i testiranje na koronavirus za narančaste i crvene regije.

Raspravlja se i o tome da se iz mjera ograničenja putovanja izuzmu sezonski radnici, diplomati i novinari.

Austrijska ministrica turizma Elisabeth Koestigner rekla je da je cilj osmisliti usporedive mjere diljem Europe.

Beč vodi intenzivne bilateralne pregovore s Berlinom o "praktičnom rješenju" za njemačka upozorenja za putovanja u ključne austrijske turističke regije, rekla je Koestinger novinarima u Beču.

Nijemci su činili više od polovice gostiju u Austriji u protekloj skijaškoj sezoni. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!