EU spreman pomoći Hrvatskoj nakon razornog potresa

29.12.2020.

16:03

Autor: M.M./Hina

default error photo
Europska unija pruža punu potporu Hrvatskoj i pozorno prati situaciju nakon razornog potresa.
Europska unija pruža punu potporu Hrvatskoj i pozorno prati situaciju nakon razornog potresa, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

➡️ Gradonačelnik Petrinje: Moj grad je razrušen, ovo je Hirošima, trebamo pomoć
➡️ Premijer i predsjednik u Petrinji

- U ovom teškom trenutku Europska unija pruža punu potporu i pomoć narodu Hrvatske i premijeru Andreju Plenkoviću, objavio je Michel na Twitteru. Naše su misli s ozlijeđenima i s radnicima na terenu, dodao je.

Povjerenik za krizne situacije Janez Lenarčič rekao je da je Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC) u kontaktu s hrvatskim vlastima i da je spreman pomoći.

ERCC je stožerni dio mehanizma civilne zaštite EU-a i koordinira pružanje pomoći zemljama koje su pogođene katastrofama.

Centar osigurava brzu podršku za hitne slučajeve i djeluje kao koordinacijsko središte između svih država članica EU-a. Djeluje 24 sata dnevno i može pomoći bilo kojoj zemlji unutar ili izvan EU-a pogođenoj velikom katastrofom na zahtjev nacionalnih vlasti ili tijela UN-a.

Danas je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen zatražila od Lenarčiča da što prije otputuje u Hrvatsku te poručila da EU stoji uz Hrvatsku.

Snažan potres, magnitude 6,2, pogodio je oko podneva središnji dio Hrvatske. Prouzročio je veliku štetu u Petrinji, Sisku, Zagrebu i drugim mjestima. Bio je toliko jak da se osjetio i u susjednim zemljama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!