15:24 / 12.10.2020.

Autor: T.D./Hina

EU spreman uvesti sankcije protiv Lukašenka

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Ministri u zaključcima ponavljaju stajalište EU-a da predsjednički izbori u Bjelorusiji održani u kolovozu nisu bili ni slobodni ni pošteni i da Lukašenko nema demokratski legitimitet.
Ministri vanjskih poslova postigli su u ponedjeljak na sastanku u Luxembourgu dogovor da se i bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko uključi na popis osoba koje su pod sankcijama.

- Vijeće je nametnulo sankcije, koje se sastoje od zabrane putovanja i zamrzavanja imovine, protiv osoba odgovornih za prijevare na predsjedničkim izborima i nasilno slamanje mirnih prosvjeda. Popis ciljanih osoba bit će pod stalnim nadzorom. U skladu s postupnim pristupom, EU je spreman poduzeti daljnje restriktivne mjere, uključujući entitete i visokorangirani dužnosnike, među njima i Aleksandra Lukašenka, kaže se u zaključcima Vijeća za vanjske poslove koje su ministri usvojili na svom sastanku u Luxembourgu.

Riječ je o političkom dogovoru, a tehničke pojedinosti oko stavljanja na popis obavit će se kasnije na nižim razinama. EU je 2. listopada uvela sankcija protiv 40 pojedinaca iz Bjelorusije zbog prijevara na predsjedničkim izborima i nasilja protiv prosvjednika, ali na popisu nije bilo Lukašenka.

Lukašenko je tada izostavljen u nadi da bi se on mogao uključiti u dijalog s oporbom na rješavanju političke krize. Od toga još uvijek nema ništa, naprotiv iz Bjelorusije stižu vijesti o novom nasilju protiv prosvjednika.

Ministri u zaključcima ponavljaju stajalište EU-a da predsjednički izbori u Bjelorusiji održani u kolovozu nisu bili ni slobodni ni pošteni i da Lukašenko nema demokratski legitimitet.

Ministri još jednom osuđuju nasilje protiv mirnih prosvjednika, uključujući mlade i žene, te brojne slučajeve torture i seksualnog nasilja. Pozivaju da se hitno i bezuvjetno puste na slobodu  sve arbitražno privedene osobe, uključujući političke zatvorenike i medijske djelatnike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!