19:09 / 09.12.2019.

Autor: HRT

EU spreman uvoditi sankcije za kršenje ljudskih prava u svijetu

Foto: Zheng Huansong/XinHua/PIXSELL

Foto: Zheng Huansong/XinHua/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Moguće su restrikcije na putovanja i zamrzavanje imovine pojedincima i pravnim osobama koji su odgovorni za kršenje ljudskih prava
Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije podržali su u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu ideju uspostave mehanizma koji bi Uniji omogućio uvođenje sankcija za kršenje ljudskih prava u svijetu.

To bi omogućilo da EU uvede restrikcije na putovanja i zamrzavanje imovine pojedincima i pravnim osobama koji su odgovorni za kršenje ljudskih prava, slično kao što predviđa američki zakon Magnitsky, donesen 2012. godine.

- Na inicijativu nekoliko članica dogovorili smo se da ćemo započeti pripreme za globalni sustav sankcija za ozbiljna kršenja ljudskih prava, rekao je nakon sastanka novi visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Borrell, koji je ujedno i potpredsjednik Europske komisije, prvi je put predsjedavao Vijećem za vanjske poslove.

Sada je potreban niz koraka uključujući i pripremu zakonskih pretpostavki

Ranije je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas podržao inicijativu ističući kako Europska unija mora biti u stanju "posljedicama" kada se dogode kršenja ljudskih prava.

Ministri vanjskih poslova EU-a razgovarali su i o odnosima s Afrikom u sklopu priprema za sastanak na vrhu EU-a i Afričke unije sljedeće godine. Prije početka sastanka, veći dio ministara vanjskih poslova, među njima i hrvatski Gordan Grlić Radman, sudjelovao je na radnom doručku sa šefovima diplomacija Sjeverne Makedonije i Albanije.

Sastanak je održan na inicijativu Grčke kako bi se pomoglo pronaći rješenje za otvaranje pristupnih pregovora s te dvije zemlje, što su u listopadu blokirale Francuska, Nizozemska i Danska.

- Hrvatska od početka podržava otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, izjavio je Grlić Radman, dodajući da će Hrvatska tijekom svoga predsjedanja pokušati naći rješenje za tu blokadu prije summita članica EU-a i zapadnog Balkana u svibnju u Zagrebu.

Borrell je prije sastanka uputio svim ministrima vanjskih poslova zemalja članica pismo u kojem se zauzeo za snažniji vanjskopolitički nastup EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!