14:06 / 06.04.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

EU stvara strateške zalihe za slučaj kemijskih, nuklearnih ili bioloških incidenata

Nuklearna opasnost - ilustracija

Nuklearna opasnost - ilustracija

Foto: Fewerton / Shutterstock

Europska komisija počela je raditi na stvaranju strateških rezervi zaštitne opreme za dekontaminaciju, lijekova i cjepiva koji bi mogli biti korisni u slučaju kemijskih, nuklearnih ili bioloških incidenata.

- Poduzimamo konkretne mjere za povećanje spremnosti Europe u suočavanju s potencijalnim prijetnjama. Stvaramo zalihe opreme za dekontaminaciju i nove zalihe opreme za hitne situacije u slučaju kemijskih, bioloških ili nuklearnih incidenata. Naš je cilj pružiti mogućnosti brzog odgovora našim građanima ako se takva izvanredna situacija ikada dogodi, izjavio je povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

Te zalihe sastojat će se od opreme i lijekova, cjepiva i drugih terapijskih sredstava za liječenje pacijenata izloženih kemijskim, nuklearnim ili biološkim agensima, kao i od opreme za dekontaminaciju.

Kao prvi korak, Europska unija je već pokrenula nabavu tableta kalijevog jodida koje se mogu koristiti za zaštitu ljudi od štetnih učinaka zračenja.

EU je već putem Mehanizma civilne zaštite poslao u Ukrajinu gotovo tri milijuna tableta kalijeva jodida.

Hrvatska, Njemačka i Španjolska ponudile su svoje skladišne kapacitete za opremu za dekontaminaciju koja uključuje sredstva za dekontaminaciju ljudi, zgrada, vozila i važne tehničke opreme koja je bila izložena radijaciji. Komisija će sa 66,7 milijuna eura financirati skladištenje te opreme u sve tri zemlje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!