18:22 / 17.12.2020.

Autor: Jasenka Paro/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

EU: Suglasnost oko smanjivanja emisije CO2 do 2030.

Foto: Olivier Matthys/REUTERS

Foto: Olivier Matthys/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Europski će parlament donijeti rezoluciju o smanjenju negativnih utjecaja na klimatske promjene.
Zaštita našeg planeta postaje i zakonski i financijski dio naše svakodnevice. Prošli su tjedan šefovi vlada postigli kompromis o sedmogodišnjem proračunu Unije, a u tom će se razdoblju izdvojiti čak 600 milijardi eura za programe koji pridonose zaštiti klime.

➡️ Glavni tajnik UN-a: Proglasite klimatsko izvanredno stanje

Cilj je do 2050. stvoriti klimatski neutralnu Europsku uniju, o tome su u Bruxellesu razgovarali ministri zaštite okoliša te su postigli suglasnost oko Uredbe koja obuhvaća žurni cilj smanjivanja emisije CO2 do 2030.

Europski će parlament donijeti rezoluciju o smanjenju negativnih utjecaja na klimatske promjene.

- Moramo se pripremiti i na ono što ne možemo zaustaviti. Mi već sada živimo u zatopljenju od 1.5 °C. Već sada trpimo i teško smo pogođeni klimatskim posljedicama. Europska komisija pozdravlja spremnost parlamenta da nam se priključi. I slažem se da su gradovi oni koji igraju najvažniju ulogu u sprječavanju zagađenja, rekao je europski povjerenik za proračun Johannes Hahn.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!