EU traži način da Ukrajini osigura opskrbu plinom

12.10.2021.

13:21

Autor: HRT/Hina/D.M.

Plinovod/Arhiva

Plinovod/Arhiva

Foto: Ralph Orlowski / Reuters

Europska unija traži različite načine kako bi Ukrajini osigurala stabilnu opskrbu prirodnim plinom ove zime, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u zajedničkoj izjavi s ukrajinskim predsjednikom.

Von der Leyen je rekla da bi obrnuti protok mogao doći iz Slovačke koja od 2014. ima interkonektor s Ukrajinom.

- Komisija, zajedno s ukrajinskim stručnjacima, trenutno istražuje različite scenarije kako bi osigurala dovoljnu opskrbu za Ukrajinu. Također ćemo blisko surađivati s vama kako bismo povećali kapacitete opskrbe plinom koji dolaze iz država članica EU-a. To također uključuje mogućnost rada na aranžmanima da se obrne protok dodatnog plinovoda iz Slovačke, rekla je šefica EK.

Ukrajina je ugostila lidere EU-a na summitu u Kijevu, a dvije strane potpisale su sporazum o zrakoplovstvu. Summit se održava u jeku lobiranja Ukrajine među zapadnim saveznicima da kazne Rusiju zbog, kako tvrdi, pokušaja Moskve da iskoristi zalihe plina kao oružje protiv Europe.

Energetska zabrinutost također je potaknula bilateralni sukob između Ukrajine i susjedne Mađarske prošli mjesec nakon što je Budimpešta potpisala novi, dugoročni energetski sporazum s Rusijom kojim se Ukrajina zaobilazi kao tranzitna zemlja. Sporazum također dovodi u pitanje sposobnost Ukrajine da preuzme obrnute tokove ruskog plina iz Mađarske.

Ukrajina želi da EU istraži taj sporazum i tvrdi da bi se njime mogla kršiti energetska pravila EU-a. Želi i da Europa i SAD blokiraju ruski plinovod Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke, koji također smanjuje potrebu Moskve za protok plina preko Ukrajine.

EU je podržao Ukrajinu u njezinom sukobu s Moskvom nakon ruske aneksije Krima 2014. i izbijanju sukoba između ukrajinskih vojnika i separatista koje podržava Rusija u istočnom Donbasu. No Bruxelles je također pozvao Ukrajinu da ubrza svoje domaće reforme i uhvati se u koštac s korupcijom u zamjenu za potporu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!