07:46 / 08.09.2020.

Autor: V.K./Hina

EU traži "trenutačno oslobađanje" zatočenih oporbenjaka u Bjelorusiji

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: - / REUTERS

Predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell pozvao je bjeloruske vlasti da "odmah oslobode" predstavnike političke oporbe i posjetio da će odrediti sankcije "odgovornima" za represiju u zemlji.
Predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell pozvao je bjeloruske vlasti da "odmah oslobode" predstavnike političke oporbe i posjetio da će odrediti sankcije "odgovornima" za represiju u zemlji.

- EU očekuje od bjeloruskih vlasti da osiguraju trenutačno puštanje osoba zatočenih iz političkih razloga prije i nakon flasificiranih predsjedničkih izbora 9. kolovoza, napisao je Borrell u priopćenju.

- Jasno je da bjeloruske vlasti i dalje zastrašuju i dozvoljavaju zastrašivanje građana i da očito krše vlastite nacionalne zakone kao i međunarodne obveze, naglasio je Borrell.

Naveo je primjer Marije Kalesnikove, jedine istaknute osobe iz oporbe koja nije otišla u egzil u inozemstvo, i za koju njezino okruženje drži da su je u ponedjeljak ujutro otele nepoznate osobe.

- Očekujemo od vlasti da prekinu političke progone, dodao je Borrell.

On je podsjetio da će EU "odrediti sankcije odgovornima za nasilje, represiju i falsificiranje izbornih rezultata".

Kalesnikava, koju su navodno oteli maskirani ljudi, saveznica je oporbene čelnice Svetlane Tihanovskaje koja je izbjegla u susjednu Litvu. Ona je članica koordinacijskog vijeća Tihanovskaje koje traži pregovore o mirnoj predaji vlasti u Bjelorusiji.

Na prosvjedu u nedjelju okupilo se četvrtog vikenda zaredom rekordnih više od 100.000 prosvjednika u Minsku, bez obzira na veliki broj raspoređenih policijskih i vojnih snaga. Privedeno je ukupno 633 osoba, prema podacima vlasti.

Aleksandar Lukašenko (66), koji je 26 godina na vlasti u Bjelorusiji i dalje isključuje bilo kakav dijalog i traži podršku Moskve.

Represija je bila posebno brutalna prvih dana nakon izbora 9. kolovoza. Najmanje tri osobe su ubijene, više desetaka je ranjeno i više od 7000 privedeno tijekom prvih prosvjeda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!