EU-u nedostaje vodstvo za jačanje obrane, Berlin i Pariz su pasivni

28.06.2023.

13:31

Autor: V.K./HRT/Hina

Minhenska sigurnosna konferencija

Minhenska sigurnosna konferencija

Foto: - / Shutterstock

Nedostatak političkog vodstva zemalja poput Njemačke i Francuske i uski industrijski interesi sprječavaju Europu da osnaži svoju obrambenu industriju, što je aktualizirano ruskim ratom protiv Ukrajine, upozorava se u izvješću Minhenske sigurnosne konferencije u srijedu. 

- Ključni nedostatak sposobnosti u europskoj obrani još uvijek je političko vodstvo, navodi se u Minhenskom sigurnosnom izvješću o europskoj obrani.

Godišnja sigurnosna konferencija u Muenchenu, koja se obično održava u veljači, utjecajno je globalno okupljanje najviših političara i analitičara koji raspravljaju o obrambenim i sigurnosnim izazovima.

U izvješću se navodi da su Njemačka i Francuska "bile pasivne" u vrijeme kada su predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i vodeći diplomat EU-a Josep Borrell pokretali potporu Europske unije Kijevu i zajedničkim inicijativama nabave.

- Pod vladom kancelara Olafa Scholza, Njemačku se neprestano kritiziralo zbog odsutnosti u obrambenim pitanjima EU-a, dok se Francuska smatra zemljom koja "slijedi uske industrijske, a ne kolektivne europske interese, navodi se u izvješću.

Početna neodlučnost Njemačke i Francuske glede opskrbe Ukrajine oružjem, povrh povijesti zanemarivanja istočnoeuropskih strahova od Rusije, prouzročilo je trajnu štetu njihovom kredibilitetu u istočnoj Europi i zajedničkim obrambenim inicijativama.

- Njemačka i Francuska imaju odgovornost vratiti povjerenje, ističe se u izvješću i dodaje da je vrijeme ključno za jačanje obrambene suradnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!