16:39 / 17.09.2019.

Autor: Jasna Paro/P.F./HRT

EU ulaže u Zagrebu u istraživački centar svjetskoga ranga za dječju medicinu

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Projekt uključuje izgradnju zgrade od 15.000 m² i kupnju istraživačke i medicinske opreme kako bi se bolnica preobrazila u centar za klinička istraživanja gdje će se razvijati i upotrebljavati novi lijekovi.
Europska unija ulaže više od 48 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj u proširenje Dječje bolnice Srebrnjak na obroncima Zagreba.

Projekt uključuje izgradnju zgrade od 15.000 m² i kupnju istraživačke i medicinske opreme kako bi se bolnica preobrazila u centar za klinička istraživanja gdje će se razvijati i upotrebljavati novi lijekovi. U centru, čiji se dovršetak planira u veljači 2022., liječit će se česte i kronične bolesti djece i adolescenata.

Svrha kohezijske politike EU-a je poboljšati kvalitetu života, a u ovom slučaju spašavati živote. Zahvaljujući ovom projektu djeca u Hrvatskoj liječit će se u skladu s najnovijom medicinskom praksom, a hrvatski istraživači radit će u istraživačkom centru svjetskoga ranga u srcu Zagreba., rekao je povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis.

Cilj je projekta i zadržati nadarene medicinske istraživače i liječnike u Hrvatskoj te se očekuje da će broj zaposlenih u bolnici porasti za 67%. Rad centra obuhvaćat će područja medicine kao što su astma, alergije, reumatologija, kardiologija, pedijatrijska kirurgija, sportska medicina, rehabilitacija i klinička ispitivanja. Uz to, novi je centar projektiran u skladu sa standardima zaštite okoliša uz smanjenu proizvodnju otpada i potrošnju vode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!