17:35 / 02.05.2020.

Autor: I.Z./Hina

EU upozorio na smanjivanje slobode medija u jeku pandemije

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Borrell je naglasio povećanu potrebu za pouzdanim novinarstvom u vrijeme krize, kako bi se izbjegle dezinformacije i lažne vijesti.
Europska unija danas je upozorila na smanjivanje slobode medija širom svijeta u svjetlu pandemije koronavirusa.

-
Zabrinjavajuće je da se pandemija covida-19 u nekim zemljama koristi kao izgovor za nametanje neopravdanih ograničenja slobodi medija, rekao je Josep Borrell, vodeći dužnosnik EU-a za vanjske poslove, u izjavi u ime 27-članoga bloka.

U toj izjavi, tempiranoj da se vremenski podudara sa svjetskim danom slobode medija u nedjelju, Borrell je naglasio povećanu potrebu za pouzdanim novinarstvom u vrijeme krize, kako bi se izbjegle dezinformacije i lažne vijesti.

- Novinari moraju biti u mogućnosti slobodno raditi, navodi se u priopćenju i dodaje da je u neizvjesnim vremenima nužan pristup pouzdanim i provjerenim činjenicama.

Neprofitna organizacija za zaštitu prava Reporteri bez granica nedavno je upozorila da je sloboda tiska diljem svijeta ugrožena zbog pandemije, s posebno ozbiljnim optužbama podignutim protiv Kine.

Kritičari su također izrazili zabrinutost zbog novih ograničenja izvješćivanja u Mađarskoj, članici EU-a.

- U previše zemalja novinari se suočavaju s ograničenjima svojeg rada, internetskom cenzurom, klevetničkim kampanjama, financijskim pritiskom i tjelesnim, čak i smrtonosnim napadima, rekao je Borrell.

- Previše novinara trpi uznemiravanje, proizvoljna uhićenja, zatvor, navodi se u izjavi te dodaje: "Previše je ljudi izgubilo život zbog svog posla."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!