11:08 / 15.03.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

EU prihvatio četvrti paket sankcija protiv Rusije

Josep Borrell

Josep Borrell

Foto: Olivier Douliery / Reuters

Europska unija je formalno potvrdila četvrti paket sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, koji uključuje zabranu investicija u ruski energetski sektor, izvoz luksuzne robe i zabranu uvoza proizvoda od čelika i željeza iz Rusije.

Ovaj četvrti paket sankcija još je jedan veliki udar na ekonomsku i logističku bazu na koju se Rusija oslanja u ovoj invaziji. O tome je u središnjem Dnevniku HTV-a govorio novinar Tihomir Vinković.

Prije svega vijest iz Bruxellesa je da je potvrđeno da će 24. ožujka američki predsjednik Joe Biden sudjelovati na izvanrednom sastanku NATO-a, a poslije će se pridružiti čelnicima država i vlada EU s kojima usklađuje sve sankcije.

- Kad je riječ o sankcijama ruski financijski sektor neće više moći dobivati kreditni rejting, zabranjen je potpuno uvoz iz Rusije proizvoda od čelika i željeza, a zabranjen izvoz luksuznih proizvoda u Rusiju. Ponovno su pod udarom oligarsi, zamrzava im se imovina, ali i poduzeća koja imaju u vlasništvu, izvijestio je Vinković. 

- Zabranjeno je i širenje lažnih vijesti ili, kako kažu, ratne propagande. Sve te sankcije udarit će teško na rusko gospodarstvo. Razmišlja se također da bi se pred Svjetskom trgovinskom organizacijom Rusiji ukinuo status najpovlaštenije nacije, Međutim, koliko god to imalo negativan utjecaj na rusko gospodarstvo tako će imati i na europsko gospodarstvo. O tome su danas u Bruxellesu raspravljali ministri financija, rekao je Vinković.

Izjavu na temu sankcija dao je i ministar financija Zdravko Marić koji je bio na sastanku u Bruxellesu.

- Mislim da idemo u dobrom smjeru i da ćemo razriješiti tu situaciju koja je sad aktualna proteklih nekoliko dana. Naravno i nekakav akt koji će država izdati u smislu tumačenja i razdvajanja vlasništva od funkcioniranja same kompanije, nije garancija i nije jamstvo u potpunosti da će pojedini dobavljači, pojedini kooperanti, pojedini klijenti same kompanije pozitivno na to reagirati, rekao je ministar Marić.

Sankcije uključuju i zamrzavanje imovine još nekoliko ruskih oligarha, među kojima je i vlasnik engleskog nogometnog kluba Chelsea Roman Abramovič.

- Kako se nastavlja Putinov rat protiv ukrajinskog naroda, raste i naša odlučnost da podržimo Ukrajinu i osakatimo financiranje ratnog stroja Kremlja. Ovaj četvrti paket sankcija još je jedan veliki udar na ekonomsku i logističku bazu na koju se Rusija oslanja za invaziju na Ukrajinu. Cilj sankcija je da predsjednik Putin zaustavi ovaj neljudski i besmisleni rat, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Sankcije će stupiti na snagu čim se objave u službenom glasilu EU-a, za nekoliko sati.

Sankcije uključuju zabranu svih transakcija s određenim državnim poduzećima, zabranu pružanje bilo kakvih usluga agencija za kreditni rejting za bilo koju osobu iz Rusije ili pravni subjekt, proširenje popisa osoba povezanih s ruskom obrambenom i industrijskom bazom, kojima se uvode jača izvozna ograničenja u pogledu proizvoda dvojne namjene, zabranu novih ulaganja u ruski energetski sektor, uvođenje sveobuhvatnih ograničenja izvoza opreme, tehnologije i usluga za energetsku industriju, daljnja ograničenja u trgovini željezom i čelikom, kao i luksuznom robom.

Osim, toga, sankcije se uvode protiv ključnih oligarha, lobista i propagandista koji promoviraju narativ Kremlja o situaciji u Ukrajini, kao i ključne tvrtke u sektorima zrakoplovstva, vojske i dvostruke namjene, brodogradnje i strojogradnje.

Vijeće je također dalo odobrenje Komisije da se, u ime EU-a, pridruži multilateralnoj izjavi o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu uz potporu Bjelorusije. Kao i druge članice WTO-a koje će supotpisati tu izjavu, EU potvrđuje svoju spremnost poduzeti sve radnje potrebne za zaštitu svojih bitnih sigurnosnih interesa. To može uključivati i suspenziju tretmana najpovlaštenije nacije za proizvode i usluge Ruske Federacije. Nadalje, u svjetlu materijalne potpore Bjelorusije akcijama Ruske Federacije, EU smatra da se njezin proces pristupanja WTO-u treba obustaviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!