12:38 / 22.12.2021.

Autor: T.D./HRT/Hina

EU uvodi dodatne carine na uvoz kineske aluminijske folije

Carina

Carina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europska unija planira uvesti dodatne carine na aluminijsku foliju koja dolazi iz Kine, nakon što je Europska komisija utvrdila da su proizvođači iz te zemlje imali koristi od pretjeranih i nepoštenih subvencija, izvijestio je u srijedu službeni časopis EU-a.

Carine na određenu vrstu tanke aluminijske folije stupit će na snagu u četvrtak, a kreću se od 8,6 do 18,2 posto te nadmašuju postojeće antidampinške carine, koje se kreću od šest do 28,5 posto.

Europska komisija, koja je provela istragu nakon žalbe europskih proizvođača, priopćila je da je Kina proizvodnju aluminijske folije identificirala kao ključnu industriju te intervenirala u slobodnu igru tržišnih sila kako bi promovirala taj sektor.

Državne subvencije bile su u obliku financiranja po povlaštenim uvjetima, osiguranja izvoznih kredita, bespovratnih sredstava, poreznih izuzeća te državnih prava korištenja zemljišta i električne energije po cijenama ispod tržišne razine.

Istraga je pokazala da je kineski udio na tržištu aluminijske folije u EU-u porastao do 24 posto u 2019,. s 18 posto u 2017., dok su prosječne cijene pale. Uvoz iz drugih zemalja bio je ograničen.

Žalbu je uputilo šest proizvođača iz EU-a, uključujući talijanski Carcano Antonio, luksemburški Eurofoil i njemački Hydro Aluminum Rolled Products.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!