EU uvodi nova pravila o zamjeni baterija na elektroničkim uređajima

10.12.2022.

07:59

Autor: HINA/A.S.

Izuzeti uređaji koji se koriste u vlažnim okruženjima

Izuzeti uređaji koji se koriste u vlažnim okruženjima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Potrošačima u EU-u morat će biti omogućeno da sami mijenjaju baterije u uređajima kao što su mobilni telefoni i prijenosna računala, u sklopu novih pravila koja su u petak dogovorena u Europskom parlamentu.


Trebat će tri i pol godine da se pravila o zamjeni baterija počnu primjenjivati od dana stupanja na snagu novog zakona, navodi Europski parlament.

- Izuzeti su samo uređaji koji se uglavnom koriste u uvjetima vlage, izvijestio je zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Malte Gallée.

Također, iz dogovora su isključeni uređaji koji bi mogli izazvati sigurnosne probleme prilikom zamjene baterija te profesionalni medicinski uređaji.

Povjerenik EU-a za industriju Thierry Breton naglasio je da su baterije od ključne važnosti za elektromobilnost, predviđajući da će se potražnja povećati više od deset puta do 2030.

Nova pravila također uključuju minimalne ciljeve prikupljanja za različite vrste baterija. Osim toga, minimalne količine obnovljenog kobalta, olova, litija i nikla iz proizvodnog i potrošačkog otpada morat će se ponovno koristiti u novim baterijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!