EU: Vlasti RS potkopavanjem Ustavnog suda BiH odustale od europskog puta

28.06.2023.

20:47

Autor: T.V./HRT/Hina

Europska unija

Europska unija

Foto: Yves Herman / REUTERS

Pokušaj vlasti Republike Srpske da potkopaju autoritet Ustavnog suda BiH čin je koji je označio kako u tom entitetu odustaju od europskih integracija, ocijenila je Služba za vanjske poslove Europske unije (EEAS) u srijedu, dan nakon što je parlament RS glasao za zabranu provedbe obvezujućih presuda.

- Glasanje predstavlja jasno odstupanje od očekivanja koja su pratila dodjelu (BiH) statusa kandidata za članstvo u EU. Prekid suradnje na ostvarivanju ključnih prioriteta EU je za žaljenje i potpuno je u suprotnosti sa željama i interesima svih građana BiH, stoji u reakciji koju potpisuje glasnogovornica EEAS Nabila Massrali.

EU se na taj način pridružila brojnim osudama vlasti u RS, predvođenih Miloradom Dodikom, zbog pokušaja da blokiraju rad Ustavnog suda jer im se ne dopadaju odluke koje taj sud donosi i odbijaju ih provoditi.

Narodna skupština RS u utorak je na Dodikov poticaj usvojila zakon kojim se i formalno zabranjuje provedba presuda Ustavnog suda na teritoriju tog entiteta, što je izravno kršenje ustava BiH i Daytonskog sporazuma, čiji je ustav sastavni dio.

U izjavi u ime EU glasnogovornica EEAS ističe kako su autoritet i integritet Ustavnog suda BiH kao najvišeg sudskog tijela Bosne i Hercegovine neupitni a odluke, koje su konačne i obvezujuće u cijeloj zemlji, moraju se poštovati.

U izjavi se navodi da EU dosljedno pokazuje da je lojalan partner državi Bosni i Hercegovini s nedvojbenom potporom njenoj perspektivi pristupanja EU kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj državi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!