20:14 / 25.02.2021.

Autor: I.Z./Hina

EU za još godinu produljuje sankcije bjeloruskom predsjedniku

Aleksandar Lukašenko

Aleksandar Lukašenko

Foto: Alexei Druzhinin / REUTERS

Europska unija danas je najavila da će do 28. veljače 2022. produljiti sankcije bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku i članovima njegova režima upletenima u gušenje prosvjeda protiv izbornih rezultata 9. kolovoza.

Nekih 88 osoba, a među njima je i sam Aleksandar Lukašenko, te sedam entiteta obuhvaćeno je zabranom putovanja u Europsku uniju i zamrznuta im je imovina.

- Te sankcije nametnute u listopadu, studenom i prosincu 2020. "znače za političke i ekonomske aktere u Bjelorusiji da njihovi potezi i podrška režimu imaju svoju cijenu, stoji u priopćenju koje je objavilo Vijeće EU-a.

Mjere obuhvaćaju predsjednika Lukašenka, njegova sina, nekoliko ministara, osam dužnosnika, izvršne direktore tvrtki i društava koji podržavaju nasilnu represiju nad prosvjednicima koji osuđuju izbornu prevaru i zastrašivanje novinara u Bjelorusiji. Sankcije pogađaju i dužnosnike odgovorne za izbornu prevaru.

Europska unija odbila je priznati rezultate predsjedničkih izbora koje je ocijenila "namještenima". Nove sankcije najavljene su na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije 22. veljače 2021.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!