15:34 / 04.06.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

EU za ubrzanje proizvodnje cjepiva

Proizvodnja cjepiva protiv  COVID-19

Proizvodnja cjepiva protiv COVID-19

Foto: - / Shutterstock

Europska unija poslala je Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) plan koji bi trebao omogućiti veću proizvodnju i dostupnost cjepiva protiv bolesti COVID-19, ističući da je to bolji način od ukidanja patentnih prava što predlažu Sjedinjene Američke Države.


- Naš neposredni, hitni cilj jest osigurati jednak pristup cjepivima za zemlje niskog i srednjeg dohotka, da se cjepiva dijele brže i šire. Mi nastavljamo pomagati povećanje proizvodnje. EU predlaže konkretna kratkoročna i srednjoročna rješenja, kako bi se osigurao univerzalni pristup po pristupačnim cijenama, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.


Izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis istaknuo je da se hitno treba usredotočiti na ravnomjernu raspodjelu cjepiva protiv COVID-a diljem svijeta. Dodao je da su trenutačno glavni problemi nedovoljni kapaciteti proizvođača cjepiva da brzo proizvodu tražene količine.

Što se tiče prava intelektualnog vlasništva, Komisija ističe kako je dobrovoljno odustajanje od patentne zaštite najučinkovitiji način za ubrzanje i proširenje proizvodnje. 


U slučajevima kada nema dobrovoljnog pristanka, obvezno odustajanje od patenta, gdje vlada može dati ciljano dopuštenje proizvođaču cjepiva bez pristanka vlasnika patenta, može biti legitiman alat u kontekstu pandemije, smatra Europska komisija.


- Što se tiče širokog odricanja od patenta koje su predložili brojni članovi WTO-a, Europska komisija, iako spremna razgovarati o bilo kojoj opciji koja pomaže da se pandemija što prije završi, nije uvjerena da bi to moglo pružiti najbolji trenutni odgovor za postizanje cilja o širokoj i pravodobnoj raspodjeli cjepiva, što je svijetu hitno potrebno, navodi Komisija.


U planu Komisije kaže se da je najvažnije ograničiti korištenje izvoznih restrikcija i osigurati otvorene lance opskrbe. Drugi element plana predstavlja poziv Komisije vladama da snažno potiču i podrže proizvođače i istraživače da prošire proizvodnju i osiguraju cjepiva po dostupnim cijenama za siromašnije zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!