Etiopija i Ukrajina bile glavne teme na videokonferenciji EU-inoministara

11:52 / 19.04.2021.

Autor: V.G./Dnevnik/HRT/IMS/Hina

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman danas je sudjelovao na videokonferenciji ministara vanjskih poslova država članica EU-a na kojoj su glavne teme su bile Etiopija i Ukrajina, priopćilo je ministarstvo.Ministri su iskazali duboku zabrinutost situacijom u Etiopiji, posebno humanitarnom krizom zločinima i kršenjima ljudskih prava u regiji Tigray te masovnim raseljavanjima stanovništva, uključujući u susjedne države.


EU će nastaviti s humanitarnim naporima te se aktivno angažirati u stvaranju okružja za pokretanje političkog procesa te osiguranja istraga zločina i kršenja ljudskih prava. Zbog rizika od prelijevanja krize i posljedica na širu regiju, EU će raditi u suradnji s regionalnim partnerima.


Ministar Grlić Radman je istaknuo važnost konstruktivne uloge EU-a u pružanju potpore u cilju smirivanja napetosti između Sudana i Etiopije, kao i prevladavanja nesuglasja između Etiopije, Sudana i Egipta oko pitanja Velike etiopske renesansne brane. U tom je pogledu istaknuo važnost uzimanja u obzir zabrinutosti Egipta, kojemu je Brana ključno političko, gospodarsko, sigurnosno i egzistencijalno pitanje.


O situaciji u Ukrajini ministri su razgovarali s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, koji im se pridružio putem video-veze. Iskazana je zabrinutost ruskim aktivnostima na ukrajinskoj granici i Krimu te naglašena važnost diplomatskih napora u cilju smirivanja napetosti i de-eskalacije. EU ostaje predana teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Ukrajine te provedbi politike nepriznavanja nezakonite aneksije Krima.


Ministar Grlić Radman je pohvalio ukrajinske napore u sveobuhvatnoj provedbi reformi i produbljivanju odnosa s EU-om, te istaknuo važnost daljnjih reformskih aktivnosti kako bi se unaprijedila otpornost i prosperitet ukrajinskog društva.


Na sastanku je još bilo riječi o aktualnostima u pogledu iranskog nuklearnog programa, političke situacije u Gruziji, nastavka pogoršanja situacije u Mjanmaru i represije vojne hunte prema građanima, pomoći EU-a u stabilizaciji Mozambika, pozitivnim koracima u političkom procesu u Libiji te pogoršanju gospodarske i humanitarne situacije u Libanonu. Na sastanku je iskazana solidarnost s Češkom u svjetlu češke odluke o protjerivanju 18 djelatnika ruskog Veleposlanstva, povezane s eksplozijama u skladištu oružja u Češkoj 2014. godine.


Budući da se sastanak održao putem videokonferencije, Vijeće je u pisanom postupku usvojilo Zaključke o Indo-Pacifiku, Sahelu te Južnom susjedstvu, stoji u priopćenju ministarstva.

video thumb

EU zabrinut zbog Navaljnog i napetosti između Rusije i Ukrajine

EU je u ponedjeljak zatražio od Rusije da se oporbenom aktivistu Alekseju Navaljnom pruži odgovarajuća liječnička skrb te izrazila zabrinutost zbog napetosti između Rusije i Ukrajine, izjavio je visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Držimo ruske vlasti odgovornima za zdravstveno stanje Navaljnoga, izjavio je Borrell uoči videosastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Navaljni je 31. ožujka prestao uzimati hranu prosvjedujući protiv loših uvjeta u zatvoru. Navaljni, koji se žali da ima herniju diska, optužuje zatvorske vlasti da mu uskraćuju pristup liječniku i lijekovima.

Borrell je također izrazio zabrinutost zbog jačanja napetosti na granici Rusije s Ukrajinom, gdje Moskva gomila vojne snage.

- Situacija je vrlo opasna, rekao je Borrrell.

Odnosi s Rusijom se ne poboljšavaju, nego naprotiv, raste napetost u raznim područjima, rekao je Borrell. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!