EU: Zaobilaženje sankcija; Grčka: Platit ćemo, uz poštivanje sankcija

28.04.2022.

14:24

Autor: HRT/Hina/J.L.

Plaćanje plina Rusiji

Plaćanje plina Rusiji

Foto: - / SHUTTERSTOCK

Plaćanje plina prema ruskom dekretu, preko dva računa, jednog u eurima, drugog u rubljima, predstavlja zaobilaženje sankcija koje je EU nametnula Rusiji, rekao je visoki dužnosnik EU-a. Grčka planira u svibnju platiti plin ruskom dobavljaču Gazpromu poštujući sankcije Europske unije, izjavio je ministar energetike Kostas Skrekas.


Rusija je donijela dekret prema kojemu europske tvrtke koje kupuju plin od Gazproma moraju otvoriti jedan račun u eurima, a drugi u rubljima. Rusija smatra da je plaćanje izvršeno tek nakon što se euri promijene u rublje.

Visoki dužnosnik EU-a, koji je tražio da bude neimenovan, kaže da za EU nije sporno da europska tvrtka koja kupuje plin otvori račun u Rusiji u eurima, ali otvaranje drugog računa u Gazprombanci u rubljima predstavljalo bi zaobilaženje sankcija.

- Konverzija eura u rublje se vrši preko ruske središnje banke, koja je pod sankcijama EU-a i svaka transakcija s njom predstavlja zaobilaženje sankcija, rekao je taj dužnosnik. Imamo informacije da uplaćena sredstva u eurima idu ruskoj središnjoj banci, koja onda to mijenja u rublje, ali bez ikakvog vremenskog roka. To znači da neka europska kompanija koja je uplatila eure na neki način kreditira rusku središnju banku, rekao je taj izvor.

Prema njegovim riječima, EU ne raspolaže podacima da je ijedna europska energetska tvrtka otvorila račun u rubljiIma.

Rusija je obustavila isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj uz obrazloženje da one odbijaju plaćati u rubljama.

Na pitanje zašto baš te dvije zemlje, postoji li neki razloga koji se krije iza toga, u U Europskoj komisiji kažu da je razlog vjerojatno to što je tim zemljama stigao račun za naplatu ovoga tjedna.

Osim što bi plaćanje prema ruskom dekretu predstavljalo zaobilaženje sankcija, to je također u suprotnosti s potpisanim ugovorima o isporuci plina. Prema Komisiji, u 97% tih ugovora predviđeno je plaćanje u eurima ili dolarima.

Grčka će Gazpromu platiti plin poštujući sankcije 

Gazprom je u srijedu obustavio isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj zato što nisu prihvatile novi mehanizam plaćanja koji kupcima iz "neprijateljskih" zemalja propisuje plaćanje plina u rubljama, preko posredničke banke u Rusiji. Kupci iznos uplaćuju na poseban račun u Gazprombanci, u ugovorenoj valuti, uglavnom eurima i dolarima, a ona ih potom prodaje na aukciji na moskovskoj burzi i uplaćuje rublje na račun Gazproma.

Moskva je plaćanje plina u rubljama propisala krajem ožujka, kupcima iz zemalja koje su Rusiji uvele sankcije, poput SAD-a, EU-a i Švicarske, blokiravši joj pristup međunarodnom platnom sustavu.

Grčka uvozom iz Rusije podmiruje više od 30% potražnje za plinom i s Gazpromom je sklopila dugoročni ugovor o opskrbi koji istječe 2026., napominje Reuters.

Grčki dobavljač plina DEPA mora platiti sljedeći račun, za plin isporučen u travnju, 25. svibnja, rekao je radio Skaj ministar energetike Kostas Skrekas, ne preciziravši kako će plaćanje biti provedeno.

- Platit ćemo tako da ne prekršimo sankcije i da osiguramo opskrbu zemlje energijom. Gazprom je predložio mehanizam plaćanja, koji uključuje pravne, financijske i političke aspekte i mi ih sada sve analiziramo, rekao je i pozivao kolege iz EU-a da na sastanku zakazanom sljedećeg tjedna usvoje zajednički stav o tom pitanju.

Europska komisija poručila je prošlog tjedna kompanijama da im sankcije ne brane otvaranje računa u Gzprombanci, naglasivši ujedno da bi od Rusije trebale tražiti potvrdu da su uplatom novca na račun u Gazprombanku ispunile ugovorne obaveze.

Tjedan ranije Komisija je u preliminarnoj i tehničkoj bilješci istaknula problem gubitka kontrole nad novcem u trenutku uplate iznosa u ugovorenoj valuti, upozorivši da se time otvara mogućnost dodatnih troškova i ruske manipulacije tečajem.

Glasnogovornik grčke vlade izjavio je danas da je konverzija tehničko pitanje.

- Do sada smo plaćali u eurima i to ćemo činiti i ubuduće. Pitanje kako će oni biti konvertirani u rublje bit će razjašnjeno. Vjerujem da će do kraja svibnja, kada moramo platiti Gazpromu, postupak biti kristalno jasan, rekao je Giannis Oikonomou.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!