23:07 / 22.11.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

EU želi uskladiti trajanje valjanosti potvrde o cijepljenju

COVID potvrda

COVID potvrda

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europska Komisija želi uskladiti trajanje valjanosti potvrde o cijepljenju protiv COVID-19, uključujući učinke booster doza, rekla je u ponedjeljak povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

- Svjesna sam hitnosti i zato Europska komisija s najvećom žurnošću radi na jačanju koordinacije slobodnog kretanja, uključujući duljinu valjanosti i ulogu pojačivača u kampanji cijepljenja, rekla je eurozastupnicima u Strasbourgu.

Kyriakides
je rekla da se o COVID certifikatu vode rasprave s državama članicama, te da Komisija namjerava ovog tjedna iznijeti prijedloge.

- Sada smo suočeni s pandemijom koju pokreću, prije svega, necijepljene osobe, istaknula je Kyriakides i dodala da "cjepivo funkcionira i još uvijek je najefikasniji instrument za čuvanje zdravlja ljudi, za što postoje čvrsti dokazi.

Zastupnici su s povjerenicom za zdravstvo Europske komisije Stellom Kyriakides raspravljali o koordinaciji mjera država članica s obzirom na rast broja slučajeva bolesti covid-19 u Europskoj Uniji.

U raspravi je sudjelovala i Sunčana Glavak, HDZ-ova zastupnica iz Kluba zastupnika EPP-a.

- Molim sve one koji zaziru od cijepljenja: razmislite o onima koji umiru, istaknula je Glavak, dodavši da u Hrvatskoj dnevno umire oko 60 ljudi. Istaknula je da "više od 80 posto umrlih nije cijepljeno" i upozorila je da se ne smije dovesti liječnike u dilemu da biraju koga će liječiti.

Véronique Trillet-Lenoir iz kluba zastupnika Renew Europe istaknula je dezinformacije kao ključan problem pri procjepljivanju.

- Sada trebamo raditi na suzbijanju dezinformacija koje dovode do oklijevanja ljudi kod cijepljenja, poručila je.

S njima se nije složio Robert Roos iz Europskih konzervativaca i reformista (ECR), koji smatra da cjepivo nije dovoljno učinkovito, zato što, kako tvrdi, i cijepljeni pojedinci mogu biti prenositelji zaraze.

- "Covid potvrda je promašaj. Stvorila je lažni osjećaj sigurnosti. Nema smisla nastaviti istim smjerom. Moramo razviti suživot s covidom-19, rekao je Roos.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!