EU zgrožen dvama novim pogubljenjima u Iranu

07.01.2023.

18:18

Autor: Hina/HRT/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Yves Herman / Reuters

Europska unija zgrožena je viješću o pogubljenju Mohamada Mehdija Karamija i Sejeda Mohamada Hoseinija, koji su uhićeni i osuđeni na smrt zbog povezanosti s masovnim prosvjedima koji u Iranu traju mjesecima, rekla je glasnogovornica šefa diplomacije EU-a Josepa Borrella.

EU, koja osuđuje "najnoviji znak nasilne represije nad prosvjedima", "još jednom poziva iranske vlasti da odmah prekinu praksu izricanja i izvršenja smrtnih kazni protiv prosvjednika, koja je za svaku osudu" te da "bez odgode ponište već izrečene smrtne kazne" za osobe koje su sudjelovale u prosvjedima, stoji u objavi glasnogovornice Nabile Massrali.


Nizozemska vlada drugi put u mjesec dana pozvat će iranskog veleposlanika u Nizozemskoj kako bi izrazila duboku zabrinutost zbog pogubljenja prosvjednika, rekao je nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra.

- Zgrožen sam vijestima o užasnim pogubljenjima prosvjednika u Iranu. Pozvat ću iranskog veleposlanika da bih mu prenio našu golemu zabrinutost, a istodobno pozivam države članice EU-a da učine isto, tvitao je Hoekstra.


Takvi postupci još više ističu potrebu da Europska unija Iranu nametne oštrije sankcije od ovih koje trenutačno razmatra, rekao je Hoekstra.


Nizozemska je prošli mjesec pozvala na razgovor iranskoga veleposlanika u Haagu da bi izrazila negodovanje i prosvjedovala protiv pogubljenja prosvjednika u Iranu.


Iransko pravosuđe u subotu je objavilo da su obješena još dvojica muškaraca proglašena krivima za ubojstvo pripadnika paravojnih snaga za vrijeme prosvjeda koje je potaknula nerazjašnjena smrt u pritvoru mlade Iranke kurdskog podrijetla.


U Iranu je, nakon smrti 16. rujna 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla u zatvoru iranske policije jer je, navodno, kršila kodeks odijevanja Islamske Republike, počeo masovni prosvjed. Kodeks ženama nalaže nošenje vela u javnosti.


Od početka prosvjeda iransko pravosuđe na smrt je osudilo 14 osoba zbog povezanosti s prosvjedima, a s današnjim pogubljenjima smrtna kazna izvršena je nad njih četvero. Ostali su procesi u tijeku. Aktivisti kažu da je s optužbama, čiji je krajnji ishod smrtna kazna, suočeno još desetak osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!