14:51 / 25.02.2021.

Autor: Hina

Europa će trebati novih 11 milijuna radnika u zdravstvu i dugotrajnoj skrbi

Nedostaje zdravstvenih djelatnika

Nedostaje zdravstvenih djelatnika

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Do 2030. EU će trebati dodatnih 11 milijuna zdravstvenih i radnika za dugotrajnu skrb kako bi se zadovoljio zahtjevi koje sa sobom nosi starenje stanovništva, pokazuje izvješće koje je objavio Zajednički istraživački centar Europske komisije.


Veliki dio potreba za takvom radnom snagom sada osiguravaju domaći sustavi obrazovanja i osposobljavanja, ali sve veću ulogu imaju migracija i mobilnost radne snage unutar EU-a. Godine 2018. skoro dva milijuna zdravstvenih i radnika za dugotrajnu skrb nisu rođeni u zemlji u kojoj rade.

Europa je kontinent koji stari i mora se pripremiti za sve veću potražnju za radnom snagom u dugotrajnoj skrbi. Naš zajednički izazov bit će osigurati pristupačnu, kvalitetnu dugotrajnu njegu i odgovarajuću radnu snagu, izjavila je potpredsjednica Komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.

Iako je broj stranih radnika u dugotrajnoj skrbi i zdravstvenoj zaštiti posljednjih godina rastao u EU-u i dosegnuo 13,2 % ukupne radne snage u tom sektoru, taj je rast znatno manji nego u Velikoj Britaniji ili Sjedinjenim Državama. Osim toga taj rast u EU-u nije podjednako raspoređen, dvije trećine njih radi u samo pet država članica Njemačkoj, Italiji, Švedskoj, Francuskoj i Španjolskoj.

U izvješću se identificira nekoliko izazova koji, ako se riješe, mogu pomoći u poticanju mobilnosti i oslobađanju punog potencijala migracija iz trećih zemalja kako bi doprinijeli ublažavanju pritiska nedostatka radne snage u tim sektorima.

 Autori izvješća preporučuju integriranje sadašnjih kanala migracije radne snage s konkretnijim razmatranjima za zdravstvo i sustave dugotrajne skrb, što bi moglo potaknuti migracije u oba smjera, donoseći koristi kako zemljama podrijetla, tako i odredišta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!