18:38 / 26.12.2020.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Europa dočekala cjepivo

Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS

Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Njemačka savezna vlada odobrila je da se tisuće doza cjepiva isporuče na 27 lokacija. Osobe starije od 80 godina, njegovateljice i bolničko osoblje bit će prvi na redu za cijepljenje.
U sve zemlje članice Europske unije danas je stigla prva, simbolična pošiljka od 9.750 doza cjepiva. I dok se s početkom cijepljenja vraća nada u povratak normalnom životu, zabrinjava brzo širenje novog soja koronavirusa Europom. ➡️ Članice EU-a počele dobivati cjepivo ➡️ Sve o koronavirusu  ➡️ Plenković: Cilj je cijepiti 70 posto građana, počinjemo u nedjelju  ➡️ Capak za HTV: Moguće je da ćemo se morati cijepiti sezonski, kao kod gripe

Počela je najveća operacija distribucije cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech. Kamioni s cjepivom krenuli su iz tvornice u Belgiji s desecima tisuća doza put europskih metropola. U Italiji su s nestrpljenjem dočekali prve pošiljke, pristigle pod vojnom pratnjom u rimsku bolnicu Spallanzani.

- Počinjemo okretati stranicu nakon teške godine. Danas je dan distribucije, a sutra početak cijepljenja u Europi. To je dirljiv trenutak jedinstva. Europska unija osigurala je dovoljno doza cjepiva za svojih 450 milijuna stanovnika, ali i za susjede poput Islanda ili Norveške, rekla je predsjednica Europske komisije
Ursula von der Leyen.

Prve doze Pfizer i BioNTech cjepiva stigle su i u Francusku.

- Ukupno smo dobili 19.500 doza. Čuvat će se u  hladnjaku na minus 80 stupnjeva, a zatim će se distribuirati u domove za starije i javne bolnice, kazao je ravnatelj ljekarni u pariškim javnim bolnicama Franck Huet.

Njemačka savezna vlada odobrila je da se tisuće doza cjepiva isporuče na 27 lokacija. Osobe starije od 80 godina, njegovateljice i bolničko osoblje bit će prvi na redu za cijepljenje.

- To je zaista sretna božićna poruka. U ovom trenutku kamioni s prvim cjepivima prolaze diljem Europe, cijelom Njemačkom. Cjepivo je ključ za pobjedu nad pandemijom, naglasio je njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

- Maraton je to cijepljenja povijesnih razmjera. I trajat će tjednima i mjesecima, barem do ljeta, dok ne bude imun velik dio populacije, poručio je predsjednik Udruge zdravstvenih osiguranja liječnika, Sjeverna Rajna- Vestfalija Frank Bergmann.

Mađarska je počela cijepiti zdravstvene djelatnike dan ranije od većine drugih zemalja Europske unije.

- Oni koji rade s pacijentima u jedinicama intenzivne njege i hitne pomoći prvi će se cijepiti kako bi mogli nastaviti svoju herojsku borbu za spašavanje života, istaknuo je ministar u mađarskoj vladi Mikloš Kasler.

Deset tisuća doza cjepiva stiglo je danas u Grčku. Raspodijelit će se u bolnice u Ateni i  Solunu.

- Operacija "Sloboda" je počela. Cjepivo je u našoj zemlji, sutra planski i organizirano počinjemo s cijepljenjem kako bismo dobili bitku protiv pandemije, rekao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i šef operacije "Sloboda" Marios Themistokleous.

I dok su zemlje članice Unije s olakšanjem dočekale prve doze cjepiva, raste zabrinutost zbog novog soja koronavirusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji. Prvi slučaj zaraznijeg virusa potvrdili su i u Francuskoj. Donio ga je francuski državljanin iz Britanije. Novi soj virusa potvrđen je u još desetak europskih zemalja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!