19:12 / 12.11.2019.

Autor: Ivica Đuzel/V.K./HRT

"Europa koja štiti svoje građane"

-

-

Foto: - / -

Uoči hrvatskog predsjedanja Europskom unijom MUP i Ministarstvo pravosuđa u Splitu su predstavili svoje prioritete. Na javnoj tribini "Europa koja štiti svoje građane" najviše je riječi bilo o sigurnosnim izazovima.
Uoči hrvatskog predsjedanja Europskom unijom MUP i Ministarstvo pravosuđa u Splitu su predstavili svoje prioritete. Na javnoj tribini "Europa koja štiti svoje građane" najviše je riječi bilo o sigurnosnim izazovima.

Nije Split slučajno izabran za razgovor o Europi koja štiti. Turisti ga vole jer je siguran grad, uz dobro čuvanu morsku granicu u zaleđu mu je i 148 kilometara kopnene s BiH, a tu su i združene snage i operativno vatrogasno zapovjedništvo. U interakciji s građanima predstavljaju se sigurnosne mjere koje čekaju Europu u sljedećem mandatu.

- Sigurnost je danas zastupljenija i važnija u kontekstu Europe nego što je bila ikada.Tu leže brojni izazovi,ali i brojne prilike za Hrvatsku i naše institucije, naglašava Davor Božnović, potpredsjednik Vlade.

- Nezaobilazna je kao i uvijek Hrvatska vojska koja ima tri temeljne misije i zadaće.

- Prva je obrana teritorijalne cjelovitosti, suverenosti i neovisnosti RH i obrana saveznika,druga važna misija koju ima HV je doprinos međunarodnoj sigurnosti i treća je potpora civilnim institucijama, naglašava general Mirko šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Zahvaljujući europskom novcu gradi se jaki vatrogasni sustav i Hrvatska od 1-og siječnja napokon dobiva i središnji Državni ured za vatrogastvo.

- Mi smo kao HVZ potpisali dva ugovora s Albancima i Kosovarima. Radimo veliki centar u Vučevici, centar za obuku vatrogasaca ovog dijela Europe, rekao je Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

Europa koja štiti mora biti sigurna, slobodna i pravedna, naglašeno je u Splitu, a Hrvatska već radi i na globalnim dokumentima.

U vrijeme hrvatskog predsjedanja, nastavlja Bošnjaković, radit će se na usklađivanju stajališta Europske komisije,Vijeća ministara i Europskog parlamenta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!