14:48 / 23.09.2019.

Autor: V.K./Hina

Europa mora biti "na prvoj liniji" u migrantskoj krizi

-

-

Foto: - / -

Europski povjerenik za imigraciju, Dimitris Avramopoulos, ocijenio je na Malti da bi Europa trebala biti "na prvoj liniji" u upravljaju migrantskom krizom.
Europski povjerenik za imigraciju, Dimitris Avramopoulos, ocijenio je na Malti da bi Europa trebala biti "na prvoj liniji" u upravljaju migrantskom krizom, uz zemlje kao što su Italija, Grčka, Malta, Španjolska i Cipar.

- Europa mora biti bolje pripremljena i biti na prvoj liniji sa zemljama kao što su Italija, Grčka, Malta, Španjolska i Cipar, rekao je Avramopoulos, koji sudjeluje na mini-summitu na kojem bi trebalo razraditi mehanizam za automatsku raspodjelu ilegalnih migranata koje se preuzme na moru.

- Danas ćemo se usredotočiti na situaciju u ovom dijelu Mediterana", dodao je.

Na sastanku sudjeluju ministri unutarnjih poslova Njemačke, Francuske, Italije, Malte i Finske, koja trenutačno predsjeda EU-om.

- Ali ne smijemo nijekati da postoje slične situacije u drugim dijelovima Mediterana, kazao je.

Ocijenio je također da je došao trenutak da EU donese političke odluke, što znači da mora postojati politički put u ime svih država članica.

Više stručnjaka i europskih zastupnika izrazilo je bojazan da bi odluka o raspodjeli migranata koja bi se odnosila samo na migrante pokupljene na središnjem Mediteranu mogla biti nepravedna prema Španjolskoj i Grčkoj koje se nalaze na dvjema drugim rutama kojima oni u velikom broju pristižu u Europu.

Od početka godine, samo 13 posto od 67.000 ilegalnih migranata koji su stigli u Europu iskrcalo se u Italiji ili na Malti, prema 57 posto u Grčkoj i 29 posto u Španjolskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!