Europa mora osigurati dovoljno sirovina za proizvodnju vodika

06.06.2023.

11:02

Autor: M.M./HRT/Hina

Europa mora osigurati dovoljno sirovina za proizvodnju vodika

Europa mora osigurati dovoljno sirovina za proizvodnju vodika

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europa mora hitno riješiti problem manjka sirovina za proizvodnju vodika ako želi da bude pristupačna alternativa fosilnim gorivima, upozorava stručnjakinja njemačkog instituta za solarnu energiju i vodik.

Kemijski elementi poput iridija i skandija trenutno su dostupni samo u ograničenim količinama i uglavnom se uvoze iz zemalja poput Rusije i Kine.

- Kada zavlada nestašica, cijene sirovina obično rastu, rekla je Maike Schmidt, voditeljica odjela za analizu sustava u Centru za istraživanje solarne energije i vodika Baden-Württemberg.

To znači višu cijenu elektrolizatora koji se koriste za proizvodnju vodika.

- Viši kapitalni troškovi zauzvrat dovode do poskupljenja vodika, rekla je Schmidt.

Trenutno nije moguće predvidjeti koliko će cijene porasti, naglasila je, upozorivši da bi industrija morala smanjiti potrošnju ključnih sirovina da bi se poskupljenje spriječilo.

Paralelno bi trebalo više reciklirati i osloniti se na kružno gospodarstvo kako bi se iskoristile sve mogućnosti nabave sirovina, preporučila je Schmidt.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!