11:31 / 08.02.2022.

Autor: Hina/Reuters/A.P.C.

Europa mora ubrzati gradnju infrastrukture za električna vozila

Punjenje električnog automobila

Punjenje električnog automobila

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Vlade i elektroenergetske tvrtke moraju stvoriti uvjete za ubrzanu izgradnju infrastrukture za punjenje ako Europa želi biti spremna za 130 milijuna električnih vozila do 2035., pokazalo je u utorak izvješće EY-a i Eurelectrica.

Europi će trebati 65 milijuna punionica, devet milijuna na javnim površinama i 56 milijuna u stambnom prostoru, kako bi osigurala infrastrukturu za znatno veći broj električnih vozila u odnosu na današnja 3,3 milijuna, stoji u izvješću "Energetski sektor ubrzava e-mobilnost".


U 2021. svaki jedanaesti novi automobil u Europskoj uniji bio je potpuno električan, a prodano ih je 63% više nego u 2020., prema podacima ACEA-e.


Europa sada ima 374.000 javnih punionica. Dvije trećine njih nalazi se u pet država: Nizozemskoj, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Ostale nemaju nijednu punionicu na 100 kilometara ceste.

Europi treba pola milijuna punionica godišnje do 2030. 


Ta bi polarizacija mogla destabilizirati proces elektrifikacije, upozoravaju autori izvješća.


- Kako bi držala korak s potražnjom, Europi treba pola milijuna javnih punionica godišnje do 2030. i milijun godišnje nakon toga, rekao je direktor odjela za globalnu energiju i resurse u EY-u Serge Colle.


- Gradnja javne infrastrukture za punjenje uvelike kasni zbog problema s planiranjem i izdavanjem dozvola, istaknuo je glavni tajnik Eurelectrica Kristian Ruby. Pozvao je stoga političare, kako je rekao, na svim razinama, da se trgnu. 


- Poručujemo im da ambicije zahtijevaju dozvole. Ako želimo realizirati ambiciju vezanu za infrastrukturu za punjenje, trebaju nam dozvole, poručio je Ruby.Autori izvješća utvrdili su da će rastuća prodaja električnih vozila povećati europsku potražnju za električnom energijom za 11 posto godišnje. 


Kako bi se ublažio rizik za lokalne distribucijske mreže, preporučuju potporu za rješenja "pametnog punjenja", kao što su povoljne tarife za punjenje tijekom noći kada je potrošnja energije manja, što bi moglo smanjiti skokove u potražnji električne energije za 21 posto.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!