14:24 / 09.03.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

Europa mora zamrznuti veleprodajne cijene plina čelnica francuske kompanije

Cijene plina

Cijene plina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europa mora zamrznuti veleprodajne cijene plina kako bi zauzdala njihov snažan rast i oscilacije na tržištima plina i struje, izjavila je izvršna direktorica francuske elektroenergetske tvrtke Engie Catherine MacGregor.

- Mislim da je stvarno važno da hitno razmotrimo mogućnost zamrzavanja veleprodajnih cijena plina na europskoj razini, rekla je MacGregor na panelu koji je organizirala francuska vlada.

- To bi nam omogućilo da obuzdamo oscilacije, dodala je čelnica tvrtke, u kojoj francuska država drži četvrtinu vlasničkog udjela. Nikad dosad nismo dosegnuli takve razine, rekla je MacGregor u osvrtu na rast cijena plina u Europi u posljednje vrijeme. Mislim da to opravdava mjere, ograničenja. Okolnosti su izvanredne, zaključila je.

Engie je članica konzorcija Sjeverni tok 2 koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku, a zaustavljen je nakon ruske invazije na Ukrajinu. EU, SAD i mnoge druge zemlje uvele su Rusiji sankcije, a Washington je jučer najavio i embargo na uvoz ruske nafte i plina.

Europska komisija najavila je pak da do 2030. godine planira biti potpuno neovisna o ruskom plinu.

Engie je početkom mjeseca objavio da njegova izloženost projektu iznosi maksimalno 987 milijuna eura, dodavši da bi mogli biti prisiljeni otpisati taj iznos, posebno u slučaju zahtjeva za stečajem.

Na čelu je konzorcija ruski plinski div Gazprom, a osim Engieja čine ga još austrijski OMV i njemački Uniper. Britansko-nizozemski energetski div Shell i njemačka Wintershall Dea odlučili su otpisati svoje udjele.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!