16:43 / 21.01.2018.

Autor: HRT

Europa protiv lažnih vijesti

-

-

Foto: - / -

Kako se približavaju izbori za EP iduće godine, tema lažnih vijesti i antieuropska propaganda, koju navodno većinom plasiraju ruski mediji, sve više zabrinjava vodeće ljude u Bruxellesu.
Kako se približavaju izbori za Europski parlament iduće godine, tema lažnih vijesti i antieuropska propaganda, koju navodno većinom plasiraju ruski mediji, sve više zabrinjava vodeće ljude u Bruxellesu. Komisija je formirala posebnu stručnu skupinu koja bi se trebala boriti protiv takvih sadržaja, koji ponekad čak i nisu protuzakoniti, ali imaju negativne posljedice na društvo i demokratske procese.

Od britanskog i katalonskog referenduma do izbora u Njemačkoj i Francuskoj kroz lažne vijesti i kiberntičke upade, ruska umiješanost u europske demokratske procese više nije slučajnost, utvrdili su eurozastupnici.

Stratcom, antipropagandna jedinica europske službe za vanjske poslove, zabilježila je u prošloj godini 3.500 propagandnih upada iza kojih stoje  višejezične ruske tv postaje, ili lažne novinske agencije. 

Zastupnici su upozorili da se i Kina i još neke zemlje koriste lažnim  informacijama radi destabilizacije Europske unije.

Europska komisija ubrzano radi na strategiji kako se boriti protiv lažnih vijesti, a da se ne naruši sloboda primanja i prenošenja informacija.

Medijska pismenost i promicanje kvalitetnog novinarstva najjače je oružje protiv lažnih informacija, jer su slobodni mediji i pluralizam mišljenja u korijenu naše  demokracije, kaže Julian King, povjerenik za sigurnost EU-a.

Medijske su slobode u nadležnosti država članica pa europske institucije mogu jedino ukazivati koliko su one važne za otvoreno i slobodno društvo.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!