13:54 / 26.04.2020.

Autor: Jelena Perleta/Podnevni Dnevnik/IMS/HRT

Europa se polako vraća u normalan život

-

-

Foto: - / -

Sutra se normalnom životu vraća i Italija, koronavirusom najpogođenija europska zemlja.
Sutra se normalnom životu vraća i Italija, koronavirusom najpogođenija europska zemlja. Ponovno počinju raditi automobilska i modna industrija, a sljedeća faza ublažavanja predviđena je za 4. svibnja. U Italiji je bolesti COVID-19 podleglo više od 26 tisuća ljudi.

Otok Capri - mondeno ljetovalište zjapi prazno. Talijansko gospodarstvo koronavirus osobito je snažno pogodio. Mnogi tako iščekuju ublažavanje mjera koje će se uvoditi postupno, neke već sutra, no većina za tjedan dana. Od sredine svibnja otvorili bi se i restorani i frizerski saloni. Vjetar u leđa daje podatak da je broj smrtnih slučajeva od bolesti COVID-19 u Italiji jučer bio najmanji od 17. ožujka.

- Turistička odredišta u velikim su teškoćama. Mnoge rezervacije su otkazane.  sezone stiže, a mi tek trebamo organizirati otvorenje restorana. Prije smo u ovo doba imali puno posla, kaže Gianluigi Lembo, menadžer restorana na Capriju.

Pregrade od pleksiglasa u jednom od restorana u okolici Madrida, kamere koje gostima mjere temperaturu i konstantno dezinficiranje bit će, čini se, nešto normalno u restoranima diljem Europe.

Situacija u ugostiteljstvu je kritična i mnogi će imati problema s pokretanjem posla iznova.

Za sada Španjolska i dalje ima najstrože mjere u Europi. Od ovog vikenda djeca mlađa od 14 godina prvi put mogu izaći iz kuće na sat vremena u pratnji roditelja. Veće postupno popuštanje mjera očekuje se od 10. svibnja.

Njemačka je prije šest dana počela s ublažavanjem svojih mjera. Pokrajina Saska prva je dopustila vjerske obrede za najviše 15 ljudi. Uskoro bi joj se trebala pridružiti i Bavarska gdje će vjernici morati poštovati razmak od 2 metra i na misi nositi maske. Jučer prosvjed u Berlinu. Nekoliko stotina ljudi traži brže vraćanje na staro.

- Restrikcije su otišle predaleko. Mogu primati savjete, ali ne mogu prihvatiti da moram postupati u skladu s mjerama, smatra Julia, prosvjednica.

Za utjehu prosvjednicima ovako se dan prije njih njemački šef diplomacije žalio španjolskoj kolegici.

- Želim natrag svoj normalan život, ističe Heiko Maas, njemački ministar vanjskih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!