19:07 / 22.03.2020.

Autor: Željko Raić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Europa uz Hrvatsku

-

-

Foto: - / -

Reakcije i poruke potpore nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb stižu iz cijele Europe.
Reakcije i poruke potpore nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb stižu iz cijele Europe. Hrvatska je aktivirala i Mehanizam Europske unije za civilnu zaštitu te poslala službeni zahtjev za slanje pomoći povjereniku Unije za krizne situacije i humanitarnu pomoć.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen razgovarala je telefonski s premijerom Andrejom Plenkovićem i poručila da EU stoji uz Hrvatsku.

- Teška situacija za Hrvatsku: potres i koronavirus. Naše misli su s Hrvatskom. Budite jaki! EU je s vama!, poručila je preko Twittera predsjednica Komisije.

Osim nje, oglasili su se i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i povjerenik za krizne situacije Janez Lenarčič - izražavaju potporu i spremnost da pomognu. A riječ je o konkretnoj pomoći.

- Aktivirat ćemo vjerojatno RESCU mehanizam, odnosno mehanizam civilne zaštite, koji je itekako dobro došao. Nadam se da ćemo to upotrijebiti kao najbolje mehanizme koji postoje. Također krizni menadžment nam može poslati i ekipe inženjera, stručnjaka, rekla je Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije.

Na potres u Zagrebu, odnosno Hrvatskoj, reagirali su brojni europski političari. Macron, Orban, Morawiecki su odmah zvali telefonom. Austrijski kancelar Kurz u poruci potpore, djelomično pisanoj na hrvatskom, želi što brži oporavak. Bugarski premijer Bojko Borisov odmah reagira, tvita i zove telefonom premijera Plenkovića, te nudi pomoć prijateljima iz Hrvatske.

I Denis Zvizdić, predsjedatelj Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, poslao je brzojav potpore državnom vrhu. U njemu, uz ostalo, stoji : "...S tugom smo primili vijest o potresima koji su jutros pogodili Vaš Zagreb... Naše misli su sa svim građanima Hrvatske... Molim Vas, računajte na prijateljsku podršku Bosne i Hercegovine".

Slovenski premijer Janez Janša među prvima je razgovarao s premijerom Plenkovićem i ponudio pomoć. A što se tiče nuklearke Krško, stanje je normalno i ona nastavlja raditi.

I brojni strani mediji javljaju o potresima u Zagrebu te ističu da su oni dodatno otežali ionako stresnu situaciju izazvanu širenjem koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!