17:45 / 18.12.2019.

Autor: M.Š./Hina

Europarlamentarci o predsjedanju Hrvatske EU-om

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hoće li brexit potpuno zasjeniti hrvatsko predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici nadolazeće 2020.?
Prioriteti hrvatskog predsjedanja Europskom unijom ne mogu biti imuni na političku dinamiku, a posebice u trenutku kada jedna značajna članica nakon četiri desetljeća napušta europski blok, ocijenili su u srijedu hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

- Rijetko koja je zemlja tijekom predsjedanja bila imuna od političke dinamike i Hrvatska tu nije izuzetak, kazao je Tonino Picula (S&D) i član Vanjskopolitičkog odbora EP-a (AFET).

Po njegovom mišljenju, ovo je jedan osobiti slučaj zato što se prije svega radi o predsjedanju jedne zemlje članice netom nakon što su se posložile institucije nakon održanih europskih izbora u svibnju te je osobito dinamično jer prvi puta u povijesti EU-a jedna članica napušta Uniju.

- I to ne bilo koja, nego članica Vijeća sigurnosti i zemlja koja je druga ekonomija Europske unije te druga po uplati, odmah poslije Njemačke, što je pandan odlasku 16 ekonomija članica EU-a, ističe Picula.

- To ne može ostaviti arhitekturu i odnose u Europskoj uniji kao da se ništa nije dogodilo, dodao je.

Smatra da je dobro što Hrvatska ima posložene neke svoje prioritete, ali da je otvoreno pitanje koliko oni korespondiraju s nekim općim raspoloženjem u Uniji.

Picula naime upozorava da osim brexita i zelenog plana imamo i višegodišnji financijski okvir koji je majka svih pitanja.

Zovko: Ostat će prostora za hrvatske prioritete

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko, iz redova pučana i članica  AFET-a, također smatra da će pregovori Bruxellesa i Londona dobrim dijelom okupirati kapacitete hrvatskog predsjedništva Unijom.

Zovko ne očekuje da će se "lako postići sporazum" između Ujedinjenog Kraljevstva  i EU-a u najavljenih 11 mjeseci.

- Mislim da će biti izuzetno teško postići taj sporazum, ocjenjuje Zovko no napominje da "sada  imamo čistu sliku s Borisom Johnsonom s obzirom na to da će sve što se s njim dogovori proći kroz britanski parlament jer ima solidnu većinu.

Podsjeća također da su EU i Kanada sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini dogovarali više od sedam godina te je "nerealno da će se pregovori s Londonom završiti u 11 mjeseci, drži Zovko.

Ističe da je Hrvatska u narednih šest mjeseci koordinator svega što će se dešavati u okviru EU-a", ali da "moramo štititi i svoje interese te istaknuti svoje prioritete".

- Predsjedanje znači i postavljanje naših prioriteta visoko na listu, a to je prije svega 'Europa koja štiti', rekla je Zovko.

- Prostora ostaje i za hrvatske prioritete, posebice zato što će Hrvatska biti predvodnica na Konferenciji o budućnosti Europe, mišljena je Zovko.

- Proširenje je za Hrvatsku prioritet svih prioriteta te će, uz pitanje mira i sigurnosti EU-a, na to usmjeriti svoj fokus, smatra Zovko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!