Europarlamentarci: Pobačaj jedno od temeljnih prava žena

20.01.2022.

18:08

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Europski parlament

Europski parlament

Foto: WiP-Studio / Shutterstock

Europarlamentarci su od nove predsjednice Parlamenta Roberte Metsole zatražili da brani sva usvojena izvješća, bez obzira na svoje osobne stavove, pa tako i izvješće o seksualnom i reproduktivnom zdravlju hrvatskog eurozastupnika Predraga Freda Matića usvojeno u lipnju, protiv kojeg je tada glasala.

Na zahtjev socijaldemokrata danas je na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu održana tematska rasprava na temu spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Zastupnik Matić i njegova klub socijaldemokrata (S&D) posebno inzistiraju da ova važna tema ostane na dnevnom redu budući da se promijenilo vodstvo EP-a, a novoizabrana predsjednica Roberta Metsola "imala je zabrinjavajuće stavove o seksualnim i reproduktivnim pravima žena", navodi ured zastupnika hrvatskoga zastupnika Predraga Freda Matića.

U svom obraćanju Matić je podsjetio Metsolu, koja u samoj raspravi nije sudjelovala, da je "njena obaveza braniti svaki dokument koji je proizašao iz ove kuće, bez obzira na sve ono što je zastupala prije no što je izabrana za ovako visoku funkciju".

Poticaj raspravi je i izjava predsjednika Macrona koji je u Europskom parlamentu u rekao da bi pravo na siguran pobačaj trebalo biti pravo istaknuto u Povelji o temeljnim ljudskim pravima, napominju iz ureda zastupnika.

Potpredsjednica Europske komisije zadužena za vrijednosti i transparentnost, Vera Jurová podsjetila je na usvajanje Matićevog izvješća o spolnim i reproduktivnim pravima prošle godine u lipnju i rekla da je to izvješće potvrdilo da se tu radi ljudskim pravima i da je kršenje tih prava vid nasilja nad ženama te da sprječava napredak prema rodnoj ravnopravnosti.

U lipnju prošle godine usvojeno je povijesno izvješće kojim se traži sveobuhvatni seksualni odgoj za mlade, bolja dostupnost kontracepcijskih sredstava, bolji pristup proizvodima za menstrualnu higijenu ukidanjem oporezivanja i pravo siguran pobačaj. Uskraćivanje pristupa zdravstvenim uslugama iz područja spolnog i reproduktivnog zdravlja je rodno uvjetovano nasilje, naglašeno je u Matićevom izvješću.

Izvješće je izazvalo reakciju Crkve, saborsku raspravu u Hrvatskoj i oštre polemike u EP-u, pa je desnica čak tražila da se ovo izvješće makne s dnevnog reda, a europski pučani, klub kojemu pripada nova predsjednica EP-a, predložili su svoju alternativnu rezoluciju koja nije bila prihvaćena.

Iratxe Garcia Pérez iz kluba socijaldemokrata navela je u raspravi podatke Svjetske zdravstvene organizacije prema kojima se svake godine provodi 25 milijuna nelegalnih pobačaja, većina u zemljama u razvoju i naglasila da moramo dekriminalizirati pobačaj tako da pravo na siguran pobačaj uključimo u povelju o temeljnim ljudskim pravima i u europsku strategiju o javnom zdravlju. Izjavila je da je nažalost, previše ljudi koji pravo na spolno i reproduktivno zdravlje vide kao eufemizam za pobačaj te zaziru od ove teme i pojasnila da se tu radi o osiguravanju normalnih zdravstvenih pregleda, pružanju zdravstvene zaštite trudnicama i majkama, prevenciji spolno prenosivih bolesti, kontracepciji i liječenju neplodnosti.

Jurova je naglasila da države članice imaju zakonodavne ovlasti na ovom polju i da Europska unija ima samo komplementarne ovlasti. O predstojećim koracima za borbu za prava žena rekla je da ne samo da provodimo našu strategiju za rodnu ravnopravnost nego se fokusiramo i na nasilje nad ženama konkretno jer želimo usvojiti direktivu protiv takvog nasilja tijekom proljeća 2022.

Državni tajnik za europske poslove Francuske, predstavnik Vijeća EU-a, Clément Beaune također je podsjetio na ulogu država članica u ovom pitanju rekavši kako članice imaju veliki manevarski prostor i pozvao ih da više podržavaju nevladine udruge koje se bave pravima žena kako bi one imale veći pristup financiranju iz europskog socijalnog fonda. Sve osobe trebale bi imati pravo na pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama", zaključio je Beaune.

Samira Rafaela iz kluba Renew konstatirala je da konzervativni vjetar puše Europom i navela države s upitnim pravima na zdravlje, to su Malta i Poljska u kojima siguran pobačaj više nije moguć.

- U Poljskoj se sada inzistira i na službenom registriranju svih trudnoća, a taj model spremne su slijediti i Slovačka, Hrvatska i Litva - ustvrdila je.

Pripadnici europskih konzervativaca su u raspravi zauzeli stajalište suprotno većini zastupnika, te je Jadwiga Wiśniewska u ime njihovog kluba (ECR) ustvrdila kako na europskoj ljevici vlada ideološka zabuna jer govori o pravu na pobačaj, a treba govoriti o pravu na život od začeća, a uz to je citirala konvenciju o pravima djeteta u kojoj između ostalog stoji da dijete mora biti okruženo brigom i prije i poslije rođenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!