18:47 / 11.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Europarlamentarci traže kriminaliziranje mamljenja i uhođenja djece

Europski parlament

Europski parlament

Foto: Aris Oikonomou / Reuters

Europski parlament usvojio je rezoluciju o pravima djece u kojoj od država članica traži da kriminaliziraju mamljenje i online uhođenje djece te upozorava na porast nasilja nad djecom tijekom pandemije koronavirusa.

Rezolucija Europskog parlamenta "o pravima djece u pogledu strategije EU-a o pravima djeteta" sadrži prijedloge europarlamentaraca za učinkovitije sprječavanje nasilja, unaprjeđenje obrazovanja, zaštitu mentalnog zdravlja, digitalnu uključivost i LGBTI pitanja, a bavi se i rješavanjem izazova koje je nametnula pandemija Covida-19 i s njom povezane mjere lockdowna.

Od Komisije se traži žurno donošenje strategije budući da se zbog pandemije i kao posljedica ograničenja kretanja u EU-u povećalo nasilje u obitelji i rodno uvjetovano nasilje te, prema najnovijem izvješću Europola, seksualno zlostavljanje djece na internetu.

Zastupnici pozivaju Komisiju da u strategiju uključi akcijski plan EU-a sa standardima i mjerilima za pružatelje internetskih usluga i tehnološka poduzeća koja se ne svode samo na zaštitu djece od pojavljivanja u nezakonitim sadržajima i od štetnih sadržaja, te pozivaju države članice koje to još nisu učinile da kriminaliziraju mamljenje i uhođenje djece preko interneta.

U raspravi na plenarnoj sjednici održanoj jučer povjerenica Komisije za demokraciju i demografiju, Dubravka Šuica, potvrdila je da će strategija sadržavati konkretne preporuke za djelovanje zemalja članica te da je njen glavni cilj implementirati prava djece u sva područja i politike Europske unije. Zemlje članice ključni su partneri u provedbi strategije, a ova strategija nije pripremljena samo za djecu, već i u suradnji s djecom, više od 10.000 djece konzultirano je tijekom rada na strategiji, istaknula je Šuica.

Očekuje se da Europski parlament usvoji ovu prvu sveobuhvatnu strategiju za zaštitu prava djece 24. ožujka.

Autor rezolucije Juan Fernando Lopez Aguilar u raspravi je istaknuo i problem migranata.

Europarlamentarci također ističu da se uvjeti za migrantsku djecu moraju poboljšati s fokusom na spajanje izbjegličkih obitelji. Osim toga naglašavaju da im treba omogućiti pristup osnovnim uslugama prihvata i mjerama integracije.

Rezolucija također poziva na borbu protiv svih oblika zlostavljanja i nasilja, uključujući prisilne brakove, trgovinu djecom, ubojstva zbog časti, sakaćenje ženskih genitalija, incest, prisilno napuštanje obrazovnog sistema i korištenje djece kao vojnika te ad se osigura povratak europske djece zatočene u inozemstvu zbog udruživanja s oružanim skupinama, poput Islamske države, "radi rehabilitacije, reintegracije i/ili progona".

Zastupnici Europskog parlamenta ovu su Rezoluciju usvojili s 545 glasova za, 24 protiv te 119 suzdržanih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!