21:58 / 06.07.2021.

Autor: Jasenka Paro/IMS/I.Z./HRT

Europarlamentarci za učinkovitiju zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja na internetu

default error photo

Zastupnici u Europskom parlamentu podržali su nastavak privremenih pravila koja internetskim pružateljima usluga, poput Facebooka ili Googla dozvoljava da provjeravaju osobnu komunikaciju ako sumnjaju da se radi o seksualnom iskorištavanju djece na internetu. Taj privremeni propis donesen je na razdoblje najduže do tri godine, jer se u međuvremenu očekuje da Komisija predloži trajno rješenje o suzbijanju seksualnog zlostavljanja djece na internetu, koje bi s jedne strane bolje zaštitilo djecu ali i privatnost osobne komunikacije. 

Pružatelji komunikacijskih usluga mogu na dobrovoljnoj bazi kontrolirati osobnu komunikaciju ali tako da upotrebljavaju tehnologije koje u najmanjoj mogućoj mjeri narušavaju privatnost. Nacionalna tijela za zaštitu podataka trebaju provoditi stroži nadzor tehnologija koje se koriste.

Budući da se zbog pandemije količina materijala povezanog sa seksualnim zlostavljanjem djece koji se širi na internetu značajno povećala, Parlament je s 537 glasova za, 133 protiv i 24 suzdržana, podržao propis o učinkovitijoj zaštiti djece od seksualnog zlostavljanja i izrabljivanja kad se koriste uslugama elektroničke pošte, razgovora na internetu i slanja poruka.

- Ova privremena regulacija dokida zakonsku neizvjesnost za tvrtke koje pružaju internetske usluge. Ali ne smanjuje opasnosti kojima su naša djeca izložena. Ovo je samo privremeno rješenje za izvanrednu situaciju u kojoj smo se našli. Ali trebamo stalno rješenje jer su i opasnosti kojima su naša djeca na interesu izložena stalne. Predložit ću još do kraja ove godine nova pravila. Pravila koje će omogućiti da detektiranje i prijavljivanje takvih sadržaja za tvrtke postane zakonska obaveza. Ovo dobrovoljno prijavljivanje nije dovoljno. Sada 95% svih prijava dolazi od strane samo jednog provajdera. Vrijeme je da svi pružatelji internetskih usluga imaju istu obvezu i odgovornost da zaustave i spriječe sadržaje koji prikazuju silovanje i seksualno zlostavljanje djece, ili još gore – sadržaje koji omogućuju silovanje i zlostavljanje djece, rekla je povjerenica za unutrašnju politiku EU-a Ylva Johansson

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!