20:56 / 06.10.2020.

Autor: Hina/HRT

Europi prijeti nestašica remdesivira

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Većina remdesivira koji proizvodi Gilead prodana na američkom tržištu. To je jedan od lijekova koji uzima Donald Trump.
Europske zemlje suočavaju se s nestašicama remdesivira, lijeka za covid-19, budući da ponestaje ograničenih zaliha, navode dužnosnici, dok je većina remdesivira koji proizvodi Gilead prodana na američkom tržištu. To je jedan od lijekova koji uzima američki predsjednik Donald Trump.

➡️ Britanija reducirala remdesivir, prednost imaju oboljeli od Covida-19
➡️ Epidemija izazvana koronavirusom - najnovije informacije  

U srpnju su Europska unija i Velika Britanija, koje zajedno imaju 500 milijuna stanovnika, osigurale doze remdesivira za 30 tisuća pacijenata. SAD je potpisao s proizvođačem sporazum o prodaji preko 500 tisuća doza, na što je otpala većina Gileadove proizvodnje u rujnu.

- Ponestalo je remdesivira", rekao je za Reuters glasnogovornik nizozemskog ministarstva zdravstva Martijn Janssen, dodajući ipak da se ubrzo očekuju nove isporuke.

Dokazano je da antivirusni lijek skraćuje oporavak u bolnici u najtežim slučajevima covida-10. Remdesivir i kortikosteroid deksametazon jedini su lijekovi odobreni u Europi za liječenje covida-19. Oba lijeka primio je predsjednik Donald Trump koji se liječi i eksperimentalnim koktelom protutijela.

Broj hospitaliziranih u Europi raste, iako je u većini zemalja još uvijek značajno manji nego u proljeće. Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski rekao je u utorak da lijeka nedostaje u nekim bolnicama. Posljednja pošiljka remdesivira za Poljsku stigla je prošlog petka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!