Europol otkrio više od 11.000 ukradenih artefakata

04.05.2023.

15:43

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

U akciji protiv međunarodne ilegalne trgovine umjetninama otkriveno je 11.049 ukradenih artefakata, uključujući drevne novčiće i knjige te mramornu bistu za koju se pretpostavlja da predstavlja nećakinju rimskoga cara, priopćila je europska policijska agencija Europol.

Šezdesetero ljudi uhićeno je u racijama širom 14 europskih zemalja prošle godine, u sklopu tzv. operacije Pandore koju je Europol pokrenuo 2016. i otad je obnavlja svake godine.


Među otkrivenim artefaktima više je od 3000 drevnih novčića, 77 drevnih knjiga ukradenih iz arhiva manastira i rimska mramorna bista žene za koju se vjeruje da predstavlja nećakinju cara Trajana, koji je vladao od 98. do 117. godine Matidiju (Salonia Matidia).


Zadnju akciju u sklopu operacije Pandore vodila je Španjolska, uz potporu Europola i Interpola, a u njoj su sudjelovale Austrija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Cipar, Grčka, Irska, Italija, Poljska, Portugal, Rumunjska, Švedska te Bosna i Hercegovina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!